Troben les escames d'un dinosaure

14.10.2016 | 07:23
Un detall de la impressió fòssil.

Investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han descobert al municipi de Vallcebre (Berguedà) una impressió fòssil sobre una roca de les escames d'un dinosaure del Cretaci Superior, una època molt pròxima a l'extinció d'aquesta espècie. Segons va informar ahir la UAB, la troballa, que s'ha realitzat amb la col·laboració de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), és única a Europa per les seves característiques.
El descobriment ha tret a la llum dues empremtes de pell d'un gran sauròpode que va viure fa 66 milions d'anys, una de gran de prop de 20 centímetres d'amplada i una altra de més petita de 5 centímetres, separades per un metre i mig de distància però que "probablement" pertanyen al mateix animal", segons explica la nota. La zona on s'han trobat les restes era, en aquesta època, una àrea enfangada de la ribera d'un riu que va quedar coberta de sorra que es va petrificar després i que, al llarg de milions d'anys, ha mantingut la forma de les empremtes descobertes ara.
La troballa té un caràcter "excepcional", explica la UAB, perquè el Cretaci Superior correspon a l'època en què van viure els últims dinosaures abans de la seva extinció i hi ha poques zones en el món amb roques d'aquesta època.
"Es tracta de l'únic registre de la pell d'un dinosaure d'aquesta època a tot Europa i correspon a un dels exemplars més recents i més pròxims a l'extinció a tot el món", destaca l'investigador de la UAB Víctor Fondevilla, autor principal de la investigació. Segons els seus descobridors, aquest tipus de restes de dinosaure són "escassos" i només s'han trobat en jaciments similars dels Estats Units i Àsia. Destaquen igualment que poder caracteritzar aquests dinosaures és "molt important" per entendre com i per què va desaparèixer aquesta espècie. Les escames trobades mostren un patró característic de la pell d'alguns dinosaures, com la forma roseta amb un bony central en forma de polígon envoltat per cinc o sis bonys més. La investigació s'ha publicat a Geological Magazine.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cultura

The Toy Dolls
L´In-somni de Girona anuncia The Toy Dolls, Gringo Star i Crim

L´In-somni de Girona anuncia The Toy Dolls, Gringo Star i Crim

El festival internacional de música avança els primers noms i posa a la venda les entrades per al...

Un figuerenc contra els nazis

Un figuerenc contra els nazis

La revista "Sàpiens" desvela la fascinant història del desconegut heroi de la Segona Guerra Mundial

Espanya tindrà un nou restaurant amb tres estrelles Michelin

Espanya tindrà un nou restaurant amb tres estrelles Michelin

A més, la guia d'aquest any donarà a "molts" establiments les dos estrelles i a "moltíssims" una

La UdG oferirà un grau en Creació de Moda únic a l´Estat

La UdG oferirà un grau en Creació de Moda únic a l´Estat

Els estudis arrencaran a partir del curs 2019-2020 i s'oferiran a través d'un centre adscrit al...

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema