La col·lecció d'art contemporani de La Caixa compleix trenta anys convertida, gràcies a les seves 977 obres de 401 artistes de tot el món, en un dels fons privats més complets d'Europa i en un "autèntic referent" a Espanya, segons van comentar ahir els seus responsables. La directora general adjunta de la fundació La Caixa, Elisa Durán; el director de l'àrea de Cultura, Ignasi Miró, i la cap de col·leccions d'art, Nimfa Bisbe, van fer balanç d'aquestes tres dècades, durant les que s'ha conformat un fons que és "testimoni fidel" de les narratives artístiques contemporànies.

Peces essencials de Joseph Beuys, Juan Muñoz, Bruce Nauman, Antoni Tàpies, Jannis Kounellis, Luis Gordillo, Joan Hernández Pijuan, Donald Judd, Antoni Muntadas, Mike Kelley, Perejaume, Gerhard Richter, Sigmar Polke, Paul McCarthy, Roni Horn, Steve McQueen, Juan Uslé, Mona Hatoum, Cristina Iglesias, Olafur Eliasson o Dora García són referents. Així, la col·lecció "ofereix una visió àmplia de les tendències contemporànies a partir d'artistes clau i propostes de creadors joves que plantegen noves direccions per a l'art del futur".

La iniciativa va començar a gestar-se a principi de la dècada dels vuitanta i va culminar a la tardor de 1986, impulsada per l'aleshores director general de La Caixa, Josep Vilarasau. El primer comitè assessor estava format per Evelyn Weiss, Jean Louis Froment, Joan Hernández Pijuan, Jesús Aguirre i Carlo Bertelli, mostrant-se el 1987 per primera vegada la col·lecció en una exposició al Palau Macaya de Barcelona.