El dia 20 de novembre d'enguany, festivitat de Crist Rei de l'Univers, el Papa Francesc tancarà la Porta Santa oberta el dia 8 de desembre de l'any passat, festa de la Immaculada Concepció. El motiu d'aquesta obertura de cor era la celebració del cinquanta aniversari de la conclusió del Concili Ecumènic Vaticà II, que obria un nou període de la història de l'Església, una nova exigència de "parlar de Déu als homes del seu temps d'una manera més comprensible".

L'onada d'amor misericordiós s'ha fet un lloc més clar en la comunicació humana. Els primers beneficiats poden haver sigut els participants de les misses dominicals en les parròquies dels bisbats del món. Els creients saben més coses fonamentals de la fe. Per exemple, la dignitat de la persona humana, el respecte a la llibertat, que és una prova de l'espiritualitat. Contribuir al bé comú. Una fe que arribi a la cartera, encara que la cartera sigui petita.

Punteja una actitud nova respecte a tot pròxim. També en l'àmbit polític, empresarial, administratiu. També es pot pensar a enfocar el problema de la immigració amb una perspectiva més àmplia, intentant posar remei als problemes en el seu propi origen.

Els mitjans de transformació del món podran ser diferents, però els cristians podran ajudar a construir un món nou des de la seva pròpia llibertat i responsabilitat. El Concili Vaticà II i l'any de la Misericòrdia hauran ajudat a desclericalitzar el món i a responsabilitzar totes les persones. No hi ha fidels de dues classes. Hi ha funcions diferents.

La responsabilitat de construir sobre l'Amor és universal. "El rostre de la misericòrdia" ha vivificat el món per tot aquell que ha acceptat el seu missatge. Però cal dir, també, que aquest títol que encapçala la Butlla del Jubileu, ha estat com una marea oferta a tot home de bona voluntat. Tothom sap, si és que no l'interessa oblidar-ho, que el món actual no pot compaginar el missatge del Papa amb els pecats capitals, encara que no se'ls vulgui anomenar així, i que comencen per l'orgull.