Novel·la negra amb tocs d'aventura o d'intriga policíaca amb elements de terror fantàstic són dos dels temes que dominen entre les 10 obres finalistes del Premi Planeta, que aquest any, quan compleix la seva 65a edició, assisteix a la difuminació de la frontera entre els gèneres. El president del grup, José Crehueras, va presentar ahir al migdia el premi, que s'atorgarà aquesta nit en un acte a Barcelona que presidiran els Reis al Palau de Congressos de Catalunya, i va subratllar que els guardons "gaudeixen de molt bona salut".

En aquesta 65a edició s'han batut "tots els rècords" i han estat 552 les novel·les presentades, de les quals 147 procedeixen de Llatinoamèrica, 18 dels Estats Units i 6 del Canadà, 12 d'Europa, 1 del Marroc, 2 d'Àsia i 298 d'Espanya -68 no especifiquen la seva procedència-. "Ja no serveixen els gèneres, els ?llibres presentats mostren un excepcional panorama perquè ja no hi ha categories immòbils. Hi ha crònica social amb història d'amor, o saga familiar amb claus policíaques", va descriure de la seva banda el secretari del jurat, Emili Rosales.

En nom del jurat, l'escriptor i guanyador del premi el 1987, Juan Eslava Galán, va detallar algunes de les claus de les deu novel·les finalistes, de les quals vuit corresponen a autors identificats amb pseudònim i les altres dues pertanyen a Mariano Negri i Luis Escalante Galán. De la seva banda, el director general del grup, Jesús Badenes, va destacar la importància d'un premi, dotat amb 601.000 euros per al guanyador i 150.250 per al finalista.

Dylan no guanyarà el Planeta

La presentació dels premis Planeta va estar marcada per la decisió de l'acadèmia sueca de concedir el premi Nobel de literatura al cantant Bob Dylan. José Creuheres va reconèixer que entre els membres del jurat s'ha generat una polèmica però que tots ells i ell mateix han estat d'acord que calia tenir "el màxim respecte" per la decisió adoptada. Tot i això, Badenes, va manifestar amb ironia que després d'aquesta decisió el premi Nobel "ha quedat desvirtuat" i que serà el grup Planeta el que "no tingui més remei que liderar el camí". Creuheres va aprofitar la presentació per carregar contra la pirateria, que suposa un "atemptat" i un "robatori".

Entrada al mercat italià

Creuheres va aprofitar l'acte d'ahir per anunciar que, en el transcurs de la Setmana Santa vinent, publicaran el primer llibre de literatura en italià fruit de la nova empresa constituïda en aquest mercat, DeA Planeta Libri, participada al 50% pel seu soci italià De Agostini, i que tindrà la seu a Milà. El president del grup va destacar la importància del mercat italià, el quart del món en producció literària. Creuheras també va anunciar les previsions econòmiques per a finals d'aquest exercici, que situaran la facturació en uns 3.300 milions d'euros, un 10% més que l'any passat. L'Ebitda, els beneficis abans d'impostos, amortitzacions i interessos financers, se situarà a finals d'aquest any en 355 milions d'euros, un 16% per sobre de la xifra registrada el 2015.