Una fotografia de la Biblioteca de Sarajevo incendiada i derruïda per les bombes sèrbies durant el setge a la capital de Bòsnia és la peça central de l'exposició No ens n'oblidem, del fotoperiodista gironí Miquel Ruiz, inaugurada dijous al vespre, precisament en el mateix monumental edifici, restaurat l'any 2014. La mostra recull un total de 24 imatges del treball de Ruiz a Bòsnia i Hercegovina en ple conflicte bèl·lic, amb fotografies de la vida durant el setge a Sarajevo, els camps de refugiats o les forces de l'ONU desplegades a la regió, i instantànies dels anys posteriors, quan es van iniciar els reconeixements de les víctimes, especialment les del genocidi de Srebrenica.

La inauguració de la mostra a la Biblioteca de Sarajevo "suposa el compliment d'un vell somni i una promesa" que es va fer Ruiz l'any 1993, quan va fotografiar l'edifici destruït per l'artilleria sèrbia. "De les cendres d'aquestes ruïnes n'havia de tornar a sortir la cultura d'aquest país, i per això era meravellós somiar molts anys que podria retornar a Sarajevo i fer una exposició dins de les ruïnes. Finalment el somni s'ha complert", va destacar el fotògraf gironí en l'acte d'inauguració de l'exhibició.

Ruiz també va reflexionar sobre la necessitat que els fotoperiodistes que han viscut una guerra i les seves conseqüències retornin aquest material al lloc on han passat els fets, segons va dir "per mantenir-ne viva la memòria". Per Ruiz, "és un honor tornar a Sarajevo i poder exposar en el que anys enrere van ser ruïnes. És un dels moments més màgics de la meva vida" va concloure.

Miquel Ruiz és molt conegut a la demarcació de Girona, tant per la seva trajectòria professional com vital, va viure el conflicte dels Balcans i en va deixar constància gràfica, durant el setge i després, quan va documentar la Bòsnia de la postguerra per conscienciar la humanitat i fer una crida a favor de la solidaritat. D'acord amb el propi desig del seu autor, el conjunt de fotografies que integren l'exposició No ens n'oblidem serà regalada a la ciutat de Sarajevo i a l'Associació Mares de Srebrenica. Mai més.

Representació institucional

L'acte d'inauguració de l'exposició, que restarà oberta a la Biblioteca de Sarajevo fins al 25 d'octubre, va comptar amb la presència de Pere Vila, president de la Diputació de Girona; Admir Dedovic, director de la biblioteca de Sarajevo; Bosco Giménez Soriano, ambaixador espanyol a Bòsnia i Hercegovina; Ivo Kom?i?, alcalde de Sarajevo i Raül Romeva, conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat de Catalunya.