L'escriptora basca Dolores Redondo (Sant Sebastià, 1969) va guanyar ahir la 65a edició del Premi Planeta, dotat amb 601.000 euros, per una novel·la negra a l'estil d'Agatha Christie, Todo esto te daré. La vencedora, creadora de la Triologia del Baztán, havia amagat el seu nom darrere del pseudònim de Jim Hawkins i el títol fictici de la seva obra era Sol de Tebas. El finalista va ser el madrileny Marcos Chicot (nascut el 1971), que es va presentar amb el psseudònim d'Òscar García, per la novel·la El asesinato de Sócrates, que portava el títol fictici d'El nacimiento. A aquest escriptor li va arribar el reconeixement del públic i la crítica amb l'obra El asesinato de Pitágoras, una obra que també va ser finalista del Premi Planeta -va quedar en quarta posició- i que es va convertir en l'ebook en castellà més venut del món l'any 2013. Enguany, la 65a edició del Premi Planeta ha batut el rècord d'originals de tota la història del guardó i ha rebut 552 novel·les.

Redondo s'ha distingit al llarg de la seva carrera per ser una ferma defensora de la presència de la dona en la novel·la negra. Fins ara, el seu principal èxit ha estat l'anomenada Triología del Baztán, un conjunt de novel·les negres ambientades a Navarra on barreja la trama clàssica amb notes fantàstiques extretes de la mitologia basco-navarresa. A més, el guardó arriba en un bon moment per a Redondo, ja que el març de 2017 s'estrenarà la pel·lícula El guardián invisible, inspirada en la primera novel·la de la triologia i que ha estat dirigida per Fernando González Molina i protagonitzada per Marta Etura.

Redondo va publicar la seva primera novel·la, Los privilegios del ángel, quan tenia més de 40 anys. Fins llavors, però, ja havia escrit una desena de manuscrits i aquell mateix any va publicar Los privilegios, avui descatalogada.