"He decidit que no tornaré a cantar Hallellujah fins que Donald Trump perdi les eleccions. Ho sento, però és la meva decisió. Creieu-me que vull cantar-la", va assegurar taxatiu divendres al vespre Rufus Wainwright a l'Auditori de Girona, mentre el públic gironí es lamentava. Els laments, però, es van acabar aviat, perquè un Wainwright ressacós de jet lag va oferir dins el Temporada Alta un concert d'aquells per emmarcar, amb una veu poderosa només bressolada per la guitarra i el piano, unes cançons belles de fons i forma i simpatia sobre l'escenari per enamorar uns espectadors que, en realitat, ja estaven embadalits abans de començar.

Una versió nua de Candles i The art teacher van donar el tret de sortida a uns 90 minuts de música en què el cantautor americà va mostrar la seva versatilitat, amb un repertori que no només passa pel pop, sinó també per l'òpera i els sonets de Shakespeare. "Quina ciutat més bonica. No fa gaire que sé això de Joc de Trons... ara bé una cançó en honor de Joc de trons, està plena de mort!", va bromejar per introduir In a graveyard.

Entre bromes -se'n va riure, per exemple, de l'anglès del seu massatgista gironí, del jet lag que l'entorpia en algunes cançons i de les seves capacitats per aprendre castellà- i alternant guitarra i piano, va anar repassant peces com Out of the game, Gay Messiah, California, Zebulon o un tema nou de l'òpera que està escrivint. També es va endinsar en les seves versions dels sonets de Shakespeare, com A Woman's face, i en la seva primera incursió operística, Prima Donna, abans de congratular-se pel reconeixement de Bob Dylan amb el premi Nobel de Literatura.

Amb Cigarretes and chocolate milk va tancar la primera part del concert abans de tornar a interpretar els bisos mentre el públic es posava dret. I'm going to a town, PosesLa complainte de la butte van ser la cirereta del pastís a una nit que només podia trastocar, des de la distància, Trump, privant l'auditori d'una de les versions més boniques de Wainwright.

PS. Sunyer, porta'l una altra vegada quan passin les eleccions americanes!