Un llibre detalla els conflictes per l'aigua a Girona des del segle XIX

«Girona. Aigua i Ciutat» recull un cicle de conferències sobre la història dels rius i la seva gestió

16.10.2016 | 17:07

Els conflictes per la gestió del servei d'aigua a Girona vénen de lluny. De segles enrere. Que l'exconseller delegat de la companyia que ara gestiona el servei, Narcís Piferrer, hagi estat citat a declarar per un suposat delicte d'apropiació indeguda pot semblar un capítol més d'una novel·la inacabada.

Alguns d'aquests litigis queden reflectits en un llibre, Girona, aigua i Ciutat (II), que aglutina la segona tanda de conferències que es van fer mesos enrere a l'Arxiu Municipal. Els arxivers Lluís-Esteve Casellas, Anna Gironella i Joan Boadas relaten com l'any 1869 s'inaugurava l'arribada d'aigües potables a Girona procedents d'una deu d'Aiguaviva. L'Ajuntament havia concedit la gestió de l'abastament d'aigua potable a una empresa privada, amb seu a l'edifici de les Aigües, on actualment hi ha el Museu del Cinema.

La concessió del subministrament es va fer a Aguas Potables SA i va acabar en un judici al Jutjat de Primera Instància entre el seu propietari, Antoni Sempau i Pal, i l'Ajuntament per unes obres per a la conduccció d'aigües que afectaven diversos carrers de la ciutat. En l'expedient del projecte titulat Proyecto general de abastecimiento de aguas potables de la ciudad s'exposa com l'Ajuntament va municipalitzar el servei i la ciutat va passar a ser propietària de totes les instal·lacions. La documentació entre els anys 1945 i 1955 conté memòries i dictàmens per l'adquisició dels béns d'Aguas Potables SA. El 1976 és quan se'n va fer càrrec l'empresa Girona SA en règim de concessió i el 1992 es va constituir l'actual empresa mixta Aigües de Girona SA amb el nom d'Aigües de Girona, Salt i Sarrià.

Entre finals del segle XIX i principis del segle XX es van generar diversos expedients relacionats amb la xarxa d'abastament d'aigua de la ciutat. La majoria es referien a l'obertura, eliminació o neteja de conduccions d'aigua amb motiu de la urbanització de determinades zones de la ciutat.

De fet, els litigis per la concessió del servei s'han tornat cíclics, com l'interès en la municipalització i les preocupacions pel Ter i qui s'ha de beneficiar de l'aigua d'aquest riu. Així, l'any 1865 ja es parlava de destinar-ne a Barcelona. El 1968 es va projectar la construcció de la presa del Pasteral per tal d'assessorar l'arribada d'aigua potable a la ciutat de Girona.

El llibre, com les conferències, tracta d'altres temes vincultats a l'aigua i a Girona. L'historiador Eduard Canal detalla l'evolució de la mil·lenària séquia Monar i la seva vinculació amb l'activitat hortícola, els molins de diferents fàbriques, l'electricitat, les crisis econòmiques i la pesta.

L'historiador i polític Joaquim Nadal relata l'evolució durant un segle dels rius de la ciutat des de la construció del Pont d'en Gómez (1915) i el Pont de l'Aurora (2015, oficialment sense nom i que uneix Pedret amb la zona del Trueta). L'exalcalde parla dels ponts com allò que uneix el que l'aigua separa.

Recorda les inundacions i la necessitat de solucionar-les. Relata com darrere cadascuna d'aquestes s'actuava sempre amb acions puntuals i gairebé mai amb una visió de conjunt. Nadal parla de la desviació del Güell i la idea de desviar l'Onyar, els grans projectes dels anys noranta, així com la contrucció del sistema Pasteral, Susqueda, Sau i del perill d'una nova crescuda de l'Onyar..

L'economista Manel Serra parla de l'abastament d'aigua potable a Girona, la seva potabilitat i les diferents formes de gestió del servei. L'historiador i arqueòleg Joan Llinàs ho fa a l'entorn dels usos actuals del patrimoni gironí vinculat a l'aigua. Finalment, hi ha uns apunts literaris dels rius de Girona a càrrec de Narcís-Jordi Aragó.

El llibre de les conferències coordinades per la doctora Anna Ribas, que també fa la instroducció del llibre, es presentarà demà (19.30 h) a la sala Miquel Diumé de l'Ajuntament de Girona.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema