La dissenyadora de vestuari Yvonne Blake (Manchester, 1938) va ser escollida ahir presidenta de l'Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques per als propers tres anys, en una votació de l'assemblea general en la qual no hi havia més candidatures. Amb 193 vots a favor, 50 en contra, tres vots en blanc i dos nuls, Blake encapçalarà la terna presidencial acompanyada pel director de cinema Mariano Barroso com a vicepresident primer i l'actriu catalana Nora Navas com a vicepresidenta segona.

Guanyadora de quatre premis Goya i un Oscar, la figurinista britànica havia assumit la presidència interina de la institució després de la dimissió d'Antonio Resines a mitjans de juliol passat per "serioses discrepàncies" amb la junta directiva. Poc després de ser escollida oficialment, Blake va prometre menys "caciquisme" i més "transparència" i "renovació" en el seu mandat per als propers tres anys. "Un dels problemes que teníem amb l'anterior presidència era la manca de transparència, han pres decisions sense consultar amb la junta, que ha de tenir sempre l'última paraula", va subratllar Blake en una roda de premsa.

Malgrat ser britànica de naixement, Blake s'ha declarat sempre "més espanyola que Agustina d'Aragó". Va arribar a Espanya el 1968, per motius de treball i es va quedar per amor. Des de llavors ha treballat al vestidor de mig centenar de produccions nacionals i internacionals.Guanyadora d'un Oscar en 1971 per Nicolás i Alejandra, la història de l'últim tsar de Rússia dirigida pro Franklin j. Schaffner, Blake va tornar a ser candidata a l'estatueta cinc anys després amb Els quatre mosqueters, de Richard Lester.

Uns Goya més austers

En la roda de premsa d'ahir, Blake va apuntar que la pròxima cerimònia dels Goya serà una gala "una mica més sòbria", perquè el pressupost de què disposen és menor. "Volem que sigui més fresca i diferent", va assegurar la nova presidenta.