La lluita contra el canvi climàtic no només es combat en l'esfera internacional, sinó que també depèn de cada individu amb actes tan bàsics com la dieta. Amb motiu del Dia Mundial de l'Alimentació, que es va celebrar ahir sota el lema El clima està canviant, l'alimentació i l'agricultura també, l'ONU insta els ciutadans a canviar els seus hàbits quotidians per altres que conservin els recursos naturals del planeta.

La directora d'Associacions de l'Organització de les Nacions Unides per l'Alimentació i l'Agricultura (FAO), Marcela Villarreal, creu que la gent es preocupa pels problemes mundials, però no sap què fer malgrat que "es pot contribuir en molts aspectes i tot comença amb un ús més sostenible dels recursos".

En aquest sentit, Villareal assegura que tot i que el canvi climàtic "és un fenomen que els individus veuen com a massa gran i llunyà, cadascú pot contribuir a disminuir el seu impacte i prevenir alguns dels efectes a través de la dieta que decidim consumir diàriament".

Així doncs, a la ja coneguda llista d'accions senzilles i eficients com no malgastar aigua, dutxant-se en lloc de banyant-se o no deixar els llums de casa encesos si no s'estan utilitzant, s'hi pot afegir la diversificació de la dieta.

Una opció és substituir un àpat compost per carn per una opció vegetariana un cop a la setmana, ja que la ramaderia emet dos terços dels gasos d'efecte hivernacle procedents del sector primari. Villarreal també aposta per incrementar el consum de llegums en lloc d'altres productes que requereixen més aigua.

I és que per produir un quilogram de carn bovina es necessiten 15.000 litres d'aigua en comparació amb els 4.000 per un de llegums. D'altra banda, es recomana consumir espècies de peix que siguin abundants i no pateixin risc de sobrepesca.