L’Ajuntament de Girona preveu obrir el concurs del pla director i del projecte arquitectònic de la primera fase de les obres de remodelació de la Casa Pastors de la plaça de la Catedral abans que acabi aquest any 2016.

El tinent d’alcalde i regidor de Cultura, Carles Ribas, va tancar ahir en una reunió amb el president de la demarcació gironina del Col·legi d’Arquitectes, Narcís Reverendo, les «directrius clares» d’una obra de remodelació d’un cost total estimat en 4 milions i que servirà per inaugurar el setè museu de la ciutat, dedicat a l’art contemporani a partir de la col·lecció Santos Torroella, recentment adquirida per l’Ajuntament.

«Les bases del pla director i del concurs arquitectònic de la primera fase d’obres les hem de tenir el proper mes i mig per obrir el concurs abans del 2017», va determinar el regidor.

D’altra banda, Ribas va explicar que, en un procés paral·lel que no requereix tanta immediatesa, també es prepararan les bases del concurs per triar el director del nou museu d’art contemporani.

El tècnic responsable del projecte és actualment Jordi Falgàs, que compagina aquesta tasca amb el càrrec de director de la Fundació Rafael Masó, però el futur museu d’art contemporani tindrà un director propi.

L’Ajuntament contractarà el Col·legi d’Arquitectes com a «vetllador de tot el procés de reforma» d’un edifici que durant anys va acollir l’Audiència de Girona, i que cal reconvertir per als nous usos expositiu de la col·lecció permanent del fons Santos Torroella, que també inclou un important fons documental, així com les exposicions temporals i altres activitats que la institució programi.

Segons el calendari del regidor de Cultura, quan es resolgui el concurs i es faci públic el nom de l’arquitecte guanyador, aquest tindrà quatre o cinc mesos per redactar el projecte, per passar més endavant a l’execució de les obres.

Preguntat per la data inaugural, Ribas ha explicat que l’aspiració de l’equip de govern és obrir les portes del nou equipament cultural l’any 2019.

No obstant, el regidor ha matisat que «aquest objectiu depèn de moltes coses, entre elles el compliment del compromís de la Generalitat d’ajudar econòmicament, la implicació d’altres administracions i les pròpies disponibilitats pressupostàries de l’ajuntament de Girona.

Respecte a la polèmica que al seu dia va acompanyar el llarg procés de compra del fons Santos Torroella, que va tenir un cost proper als 4 milions, el regidor afirma que «una ciutat s’enriqueix en la mesura que vetlla i protegeix el seu patrimoni», i encara afegeix que «ningú pot negar que la compra del fons Torroella ha enriquit la ciutat de Girona en obra d’art i en documentació també, ja que el fons inclou l’arxiu personal del crític d’art portbouenc».

Per Ribas, el valor del fons Torroella rau en la varietat artística que inclou aquesta col·lecció, amb obra de diversos artistes d’un període molt concret de la història de l’art a Catalunya.

Nou circuit de visitants

Sosté Ribas que el nou museu a la plaça de la Catedral contribuirà a generar un «circuit interessant de visitants» cap a la Casa Pastors que, d’altra banda, està situada davant el monument més visitat de la ciutat, que és la Catedral.

En aquest sentit, Ribas defensa l’èxit de visitants que han tingut algunes exposicions fetes a la Casa Pastors abans de la reforma, com ara la titulada Girona Plató, que va rebre uns 20.000 visitants.