La matèria fosca podria haver estat la causant de l'extinció dels dinosaures i tindria la seva pròpia llum, segons la teoria que defensa la física nord-americana Lisa Randall en el seu recent llibre. Teòrica especialitzada en la física de partícules i cosmologia, Randall va presentar ahir a Barcelona el seu nou llibre La matèria fosca i els dinosaures, en el marc del programa Converses a la Pedrera, que vol acostar la ciència a la població amb personalitats d'aquest àmbit.

El llibre sustenta la idea que algun tipus de matèria fosca, diferent de la que ens envolta amb un halo esfèric, es va condensar en un disc en el pla mitjà de la Via Làctia, que a causa de l'alta densitat d'aquesta zona i la força gravitatòria del disc van extreure l'objecte de la seva òrbita fent que impactés a la Terra. La catedràtica va explicar que el més innovador d'aquesta hipòtesi és que la matèria fosca pugui interactuar amb la seva pròpia llum, i que sigui «més densa del que pensàvem», i va afegir que ha après moltíssim, fins i tot, d'altres disciplines com la Cosmologia o Antologia.

Segons Randall, el que més li va sorprendre de realitzar aquesta publicació va ser que és un llibre que va més enllà de la física, amb el qual més que convèncer la gent vol comprovar aquesta teoria amb evidències de fa tants anys. L'autora proposa analitzar el moviment de les estrelles, entre d'altres proves científiques, per comprovar aquesta teoria, que intenta explicar el que va succeir fa 66 milions d'anys i «ens obre portes per saber com hem arribat aquí».