La Junta de Col·legi de Periodistes de Girona ha decidit distingir amb la Mosca de Sant Narcís els cineastes Isaki Lacuesta i Isa Campo, residents a Girona, pels reconeixements i premis que han aconseguit al llarg de la seva carrera.

Precisament ahir a la nit, al festival Temporada Alta, van estrenar la seva darrera pel·lícula, La propera pell, que s'ha endut sis premis al Festival de Màlaga. El film es va projectar a la sala Truffaut de Girona.

Lacuesta i Campo han ideat junts pel·lícules com Los Pasos Dobles, que es va endur la Conxa d'Or al festival de Sant Sebastià el 2011, i ara codirigeixen La propera pell, una història que té entre els protagonistes l'actriu Emma Suárez, i que van concebre l'any 2004 però no han pogut fer realitat fins ara.

La Mosca de Sant Narcís distingeix persones o entitats que hagin destacat per la defensa dels drets col·lectius, o bé que hagin difós la realitat gironina més enllà de les seves fronteres naturals.

La Mosca del Col·legi, que distingeix una trajectòria professional, anirà a mans del periodista guixolenc Julià Castelló, avui jubilat, que va participar en la fundació del col·legi i ha fet bona part de la seva carrera a TVE a Sant Cugat del Vallès. També va ser un dels fundadors del Sindicat de Periodistes.

El trofeu que rebran els premiats és obra de l'artista Roser Bover, que ha reproduït en ceràmica blanca una mena de lligalls de paper, com si fossin diaris embolicats amb uns fils que mostren la fragilitat de la professió en el moment actual. Cadascuna de les escultures conté una lletra i, juntes, s'hi llegeix la paraula «MOSCA».

Durant l'acte, que es farà demà dijous (20 h) a la Casa Solterra del carrer Ciutadans, seu dels serveis territorials de Cultura, es coneixeran els guanyadors de la Mosca Grossa i la Mosca Borda. Durant l'acte, que serà presentat pel periodista Jordi Grau, també es retrà homenatge al desaparegut Narcís-Jordi Aragó.

Les mosques més esperades són habitualment la Borda i la Grossa, els guanyadors de les quals serà sorpresa fins demà a la gala de les Mosques de la Informació, que enguany arriba a la seva 28a edició.

El mateix col·lectiu de periodistes gironins és qui proposa candidatures a aquells que els han ajudat més (Mosca Grossa) i, per contra, per a aquells que consideren que els ho han posat més difícil per aconseguir infomació (Mosca Borda). Enguany, han votat una vuitantena de periodistes.

Opten a la Mosca Borda l'agrupació local del PDC de Girona (per com van gestionar el relleu de Puigdemont a l'alcaldia de Girona), el departament de premsa de l'Ajuntament de Figueres, l'equip de Govern de Salt i Premsa del Departament de Salut.

Per a la Mosca Grossa els nominats són la cap de premsa de Blanes, Eva Palau, el cap de premsa de Calonge, Jaume Figueres, i el cap de premsa de la CUP a Girona, Biel de Montserrat.