El grup d'ERC al Senat ha recuperat una petició que va fer l'any 2009 sobre el quadre de Salvador Dalí L'atleta còsmic, que penja al despatx de Felip VI, perquè l'oli sigui cedit permanentment a l'Ajuntament de Barcelona «per al gaudi de la ciutadania».

ERC ja va reclamar sense èxit la sortida del quadre del palau de La Zarzuela en una proposició no de llei tramitada al Congrés, després que el 2008 Patrimoni Nacional adquirís l'obra per 2,88 milions d'euros als hereus de Anselmo López, que anys enrere l'havia prestat a l'Estat en dipòsit.

El requeriment torna ara a l'àmbit parlamentari mitjançant una moció presentada per ERC per al seu debat a la Comissió de Cultura del Senat, en la qual es critica que Patrimoni es gastés gairebé tres milions d'euros «per decorar una de les parets de La Zarzuela» perquè a l'anterior cap de l'Estat «li agradava el quadre».

Es tracta d'una pintura de grans dimensions que el Comitè Olímpic Espanyol (COE) va encarregar a Dalí per a l'Olimpíada de Mèxic de 1968.