El jutjat número 1 d'Osca ha avisat el conseller de Cultura de la Generalitat, Santi Vila, i el director del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), Pepe Serra, que si no lliuren a l'Aragó les 46 obres d'art de Sixena que encara romanen a Catalunya podrien ser multats i haurien de respondre de les possibles responsabilitats penals derivades de l'incompliment d'una ordre judicial.

Ho recull una interlocutòria emesa ahir dimarts pel mateix jutjat, que assegura que el MNAC va lliurar 51 obres en litigi però que encara en falten dues, que no s'han localitzat, de les 53 que tenien en dipòsit.

A més, recorda a Vila que no s'ha lliurat cap de les 44 peces de Sixena que hi ha al Museu de Lleida. La titular del jutjat, a més, en la seva interlocutòria, ha informat que desestima els tres recursos de reposició presentats per la Generalitat i el MNAC, i que aquesta resolució és ferma.

Cal recordar que el trasllat provisional de les 97 obres d'art en litigi el va ordenar el mateix jutjat el 12 de juny de 2016, a petició del govern de l'Aragó i l'Ajuntament de Vilanova de Sixena.

La Generalitat i el MNAC van recórrer aquesta ordre de trasllat provisional però el 23 de maig de 2016 la jutgessa d'Osca va rebutjar el recurs i el 24 de maig, a través d'un decret, va posar data i va ordenar traslladar a Sixena les 97 obres d'art en litigi que es troben al Museu de Lleida i al MNAC el 25 de juliol.

Un dia després, el 26 de juliol, arribaven al Monestir de Santa Maria de Sixena les obres en litigi guardades al MNAC. N'havien de ser 53 però en van ser 51 i per aquest motiu, la interlocutòria del jutjat reclama ara les dues que falten i que no s'han localitzat.

Pel que fa a les 44 obres del Museu de Lleida, Santi Vila, defensa que han de romandre a Catalunya perquè estan catalogades i protegides per la Llei de Patrimoni. Els béns en litigi van ser adquirits per la Generalitat a les monges.