Espanya comptarà amb un nou tres estrelles a la Guía Michelin d'Espanya & Portugal 2017, "molts" de dues i "moltíssims" restaurants que aconsegueixen el seu primer "macaron" en una edició que serà "de les millors" per al país i que descobrirà nous destins gastronòmics.

Així ho ha revelat avui en una trobada amb periodistes el director de Relacions Exteriors de la guia vermella, Ángel Pardo, qui ha assegurat que "el focus d'atenció no estarà a Madrid i Barcelona, destins gastronòmics ja consolidats, sinó que es veurà que hi ha altres regions que destaquen".

Encara que els detalls de la nova edició de la Guia Michelin no es revelaran fins al 23 de novembre, en una gala que se celebrarà a Girona, Pardo ha avançat que el 2017 serà "un gran any per a Espanya i un bomba per a Portugal", país en el qual, això no obstant, no hi haurà cap nou triestrellat.

"A Espanya hi ha moltíssimes primeres estrelles, bastants restaurants que aconsegueixen la segona i un que aconsegueix la tercera", ha anunciat.

La Guía Michelin no ha reconegut la tercera estrella a cap restaurant espanyol des que en l'edició del 2014 el va aconseguir DiverXO, del madrileny David Muñoz, de manera que les quinieles estan obertes per intentar descobrir quin serà el pròxim restaurant que pugi a l'olimp dels triestrellats.

"Les primeres estrelles estan molt repartides, però les segones estan superrepartides", ha afegit Pardo, qui ha destacat "el gran treball de prospecció" que han fet els dotze inspectors de Michelin per descobrir nous talents de la cuina al llarg de tot el país. "Molts seran totalment desconeguts", ha aventurat.

També ha destacat que "allò que marca la bona salut gastronòmica d'un país no és que hi hagi molts restaurants que passin de dos a tres estrelles, sinó que n'hi hagi molts obtinguin la segona i la primera, perquè això demostra que hi ha banqueta, especialment gent molt jove que empeny fort".

Pardo ha descartat "males notícies" com la pèrdua significativa de "brillantors" de restaurants que les ostentaven, encara que ha recordat que Madrid en perd dues amb el tancament de Sergi Arola Gastro.

Sobre Portugal, que compta amb tres restaurants biestrellats i onze amb una, ha anunciat que "duplica" els seus guardons de la guia francesa, fet que suposa "un bomba" per al país veí.

De la seva banda, la directora comercial de Michelin Travel Partner, Mayte Carreño, ha destacat que el 2017 serà "un molt bon any, el millor per a Espanya i Portugal des de en fa diversos, amb estrelles molt repartides i la constatació de què l'alta gastronomia es desenvolupa no només en destins ja consolidats".

"S'ha fet una inversió molt important per ampliar la cartera de restaurants -ha referit- i si el 2016 se'n van introduir 200 de nous a la Guía Michelin, aquest any en seran cent, cosa fonamental perquè són la banqueta".

La Guía Michelin, que ven entre 75.000 i 85.000 exemplars a Espanya, està apostant ara per Sud-amèrica i, mentre treballa en la tercera edició al Brasil, confia a ampliar el seu mercat pròximament a Mèxic.