La Generalitat ha adquirit aquest dijous a la tarda sis taules del pintor renaixentista Pere Mates (Girona, 1500-1558) en una subhasta a la sala Albalarte de Madrid per 36.000 euros. Les peces formen part d´un cicle del pintor sobre la vida de sant Joan Baptista, dues de les quals són idèntiques a unes que s´exposen al Museu d´Art de Girona des del 2010. Concretament, es tracta de les taules sobre el baptisme i la predicació que Mates va crear el 1536. La Generalitat ha acabat adquirint aquestes sis peces després d´haver exercit el seu dret tempteig a través d´un representant del ministeri de Cultura.

Les dues peces exposades al Museu d´Art de Girona i les subhastades aquest dijous a Madrid han propiciat una investigació per esbrinar quines són les autèntiques. El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya és l´organisme encarregat d´analitzar les obres exposades fins ara a l'equipament gironí per aclarir si es tracta de rèpliques o de falsificacions.

Curiosament, el MNAC també té al magatzem una obra idèntica a una tercera taula que actualment també s'exposa al Museu de Girona. En aquest cas, però, el MNAC no té cap dubte sobre l'autenticitat d'una peça que estava exposada fins al 2007. Igualment, els responsables de la sala Balarte de Madrid han assegurat a l´ACN que estan en disposició de garantir que les sis taules adquirides aquest dijous per la Generalitat són les autèntiques.

La primera de les sis peces que la sala ha tret a subhasta ha estat precisament una de les dues que han generat aquesta polèmica, Baptisme de Jesús al riu Jordán. El preu de sortida ha estat de 5.000 euros, el mateix sobre el que l´Estat ha exercit el seu dret de tempteig en nom de la Generalitat de Catalunya.

La segona taula en discòrdia, Sant Joan denuncia el matrimoni d´Herodes, també tenia un preu de sortida de 5.000 euros però els assistents han elevat el preu fins als 6.000. La Generalitat també ha acabat exercint el seu dret de tempteig sobre la mateixa a través d´un representant de l´Estat.

Altres tres peces del cicle de Pere Mates partien d´un preu de 5.000 euros però aquest també s´ha acabat elevant fins als 6.000. Es tracta de L´anunciació de Zacarías, La incineració dels ossos de Sant Joan Baptista i El naixement de Sant Joan amb la verge.

La més cara de les sis obres del pintor renaixentista gironí que ha adquirit aquest dijous la Generalitat a través de l´Estat ha estat La proclamació de Zacarías del nom del seu fill. Aquesta taula partia d´un preu més elevat, 5.500 euros, i s´ha acabat enfilant fins als 7.000 euros.