Narcís de Puig, llicenciat en Història, presentarà divendres a la Casa de Cultura de Girona (19.30 h) el llibre, en dos volums, Genealogies. 383 genealogies de famílies gironines, escrit pel malaguanyat Fernando Viader, en un acte que comptarà amb la participació de Santiago de Llobet i Pere Gifre.

Narcís de Puig ha decidit editar un treball que va començar el seu oncle, Fernando Viader, que a més de documentar centenars de genealogies de famílies gironines de pagesos, estableix els vincles de parentiu entre elles, i aporta abundant documentació inèdita.

«Aquesta obra reconstrueix una xarxa de relacions socials, és el retrat d'un grup social al llarg dels segles», ha explicat De Puig.

I és que algunes de les genealogies arrenquen del segle XIII i perviuen fins els nostres dies, com ara els Traver d'Usall, poble del municipi de Porqueres, que van participar com a remences a la Guerra dels remences, mentre que al setge de Girona del 1462 van participar en la defensa de la ciutat al costat de Joan II, i en conseqüència van ser premiats amb l'ennobliment amb la concessió del Privilegi Militar.

«Comencen de remences i s'ensenyoreixen, però sempre estan vinculats a la terra» comenta Narcís de Puig, coneixedor de 700 anys de trajectòria d'algunes famílies amb els seus alts i baixos.

Un altre cas són els Parer-Fares de Fontcoberta, també documentats des del segle XIII i encara avui habitants de la casa familiar.

El llibre té el patrocini de la Generalitat de Catalunya i del Reial Estament, que és la corporació nobiliària de Girona.El llibre amb les 383 genealogies és complementari i se suma al volum amb 127 genealogies que ja va publicar fa uns anys Fernando Viader, de manera que en total hi ha 510 genealogies reconstruïdes.

L'obra que es presentarà demà té 668 pàgines i inclou com a il·lustracions els corresponents arbres genealògics.

Política matrimonial, natalitat, mortalitat, endeutament, establiments emfitèutics, adquisició de masos, ennobliment, religiositat, ascensió o degradació social, són alguns dels aspectes treballats.