La japonesa Junko Tabei, la primera dona a escalar la muntanya Everest, va morir la setmana passada als 77 anys a causa d'un càncer, segons va informar la premsa japonesa. Tebei va morir dijous passat en un hospital de Saitama, encara que la família no ho ha volgut fer públic fins a aquest cap de setmana.

L'escaladora nascuda a Fukushima va aconseguir el cim més alt del món (8.848 metres) el 16 de maig de 1975, als 35 anys, i el 1992 es va convertir en la primera dona a completar "Els Set Cims", les muntanyes més altes de cada continent.

Tabei es va graduar en literatura anglesa a la Universitat femenina de Showa, on va fundar el 1969 el "Club de Muntanya per a Dones del Japó". Va escalar cims en més de 60 països i, un cop ja complerts els 70 anys, va continuar viatjant a l'estranger de manera regular per fer muntanyisme unes cinc o sis vegades a l'any.

Tabei va aconseguir el 2008 el guardó "Mountain Hero Award" de l'Institut de la Muntanya de Washington. Després del terratrèmol i tsunami de març de 2011, que va arrasar la zona nord-est de Japó, Tabei va començar a promoure les escalades de les muntanyes de la prefectura de Fukushima, on ella va néixer i una de les més afectades pel desastre.