Un dels museus més importants d'Europa, l'Hermitage de Sant Petersburg, donarà a conèixer un seguit d'artistes catalans que van treballar de manera paral·lela amb Salvador Dalí.

L'exposició Surrealisme a Catalunya. Salvador Dalí i els artistes de l'Empordà, amb una setantena d'obres, es podrà veure durant cinc mesos, des de divendres vinent fins al 5 de febrer, i després, itinerarà a Andorra.

L'exposició, coordinada des del Museu d'Art de Girona, està integrada per obres majoritàriament procedents del Museu de l'Empordà de Figueres i de col·leccions privades. També compta amb peces procedents del Museu Cau Ferrat de Sitges i del Thyssen - Bornemisza de Madrid.

El projecte vol projectar internacionalment l'art i el territori empordanès i, alhora, establir vincles de futur amb el Museu de l'Hermitage per treballar en projectes de cooperació cultural.

També servirà per reivindicar l'Empordà com el bressol del surrealisme. L'Empordà i la seva atracció artística són la base d'una mostra que posa l'accent en la influència d'un paisatge i d'una tradició pictòrica, gestada al voltant de l'impuls cultural de la ciutat de Figueres a les darreries del segle XIX.

A l'exposició es veuran setanta obres de 29 artistes, entre les quals en destaquen 8 de Dalí, 5 de Juan Nuñez, 9 d'Àngels Planells i 15 de Joan Massanet. Una de les joies de l'exposició és l'obra de Dalí Somni causat pel vol d'una abella al voltant d'una magrana un segon abans de despertar. Al voltant d'aquesta obra de Dalí s'organitzen els tres àmbits de l'exposició, que planteja un itinerari pel surrealisme català, des dels moments primigenis fins als darrers surrealistes, després de l'obra de Dalí.

El primer àmbit, a manera d'introducció, presenta els artistes que el jove Dalí va conèixer i admirar en la seva adolescència a Cadaqués i Figueres. Artistes que van donar a conèixer el paisatge empordanès per primera vegada, com Eliseu Meifrèn, Ramon Pichot i Gironès, Sigfrid Burmann, Josep Blanquet, Caterina Albert, Josep Bonaterra, Marià Llavanera, Eusebi de Puig i els escultors Carles Ridaura o Frederic Marès.

El segon àmbit centra la mirada en la figura i tasca de Juan Nuñez, excel·lent dibuixant i gravador que va ser professor de dibuix a l'Institut de Figueres i a l'Escola Municipal d'Art de Figueres i va ser considerat per Dalí com el seu únic mestre.

El darrer àmbit és el més ampli. Sota el títol Dalí i els surrealistes empordanesos aplega quaranta obres, majoritàriament pintures, d'artistes com Joan Massanet, Àngels Planells, Ángeles Santos, Esteban Francés, Jaume Figueras, Evarist Vallès, Jaume Turró i Antoni Pitxot.

Amb motiu de l'exposició, l'Hermitage ha editat un extens catàleg de prop de 230 pàgines. El conseller de Cultura, Santi Vila, el president de la Diputació de Girona, Pere Vila, i l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, participaran divendres en la inauguració de l'exposició.

El projecte ha comptat amb la col·laboració de la Col·lecció Carmen Thyssen, el Museu d'Arqueologia de Catalunya - Empúries, la Fundació Casamor - Navata, la Fundació Lluís Coromina, l'Ajuntament de Cadaqués, l'Ajuntament de l'Escala, l'Associació d'Amics Joan Massanet de l'Escala i l'Institut d'Estudis Empordanesos, així com la Fundació Dalí i els particulars que han cedit gratuïtament obres.