Una mala dieta no només comporta un augment de pes i obesitat, sinó que altera la capacitat de reacció davant situacions adverses, segons ha demostrat un estudi liderat per l'Institut de Neurociències de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) en col·laboració amb el centre tecnològic Eurecat. La investigació, que tenia per objectiu estudiar com combatre l'increment de sobrepès i l'obesitat entre els adolescents, ha comprovat que l'exercici aeròbic a intensitats moderadament altes pot compensar els problemes metabòlics i de comportament causats per dietes amb excés de greix o sucre.

El treball, que ha publicat la revista PloS ONE, ha establert que les dietes poc saludables, amb excés de greix o de sucre, poden alterar negativament la capacitat d'afrontar estímuls adversos. Els investigadors han comprovat que rates femelles joves alimentades amb bacó, formatgets, llet ensucrada i altres productes similars, no només van desenvolupar obesitat i alteracions fisiològiques, sinó que van tenir més dificultats a l'hora de respondre a situacions adverses.

Segons l'investigador Jaume Ferrer, un dels autors de l'estudi, l'anomenada "dieta de cafeteria", rica en greixos i sucres, augmenta significativament el nivell d'ansietat dels animals i els fa més propensos a desenvolupar malalties cardiovasculars o diabetis.