La casa de subhastes barcelonina Balclis retornarà al Museu d'Art de Girona els diners que el 2010 va pagar pels tres quadres del pintor renaixentista Pere Mates que han resultat ser falsos. L'import, amb impostos, puja fins als 9.000 euros i els diners es destinaran a comprar nou patrimoni. La directora del museu, Carme Clusellas, ha explicat que des que es va destapar el succés (quan es va detectar que una casa de subhastes de Madrid venia les mateixes obres) es van posar en contacte amb el museu per avançar-los que, si es confirmava que les seves eren les falses, els retornarien els diners. Clusellas ha avançat que l'any vinent faran una exposició on confrontaran els quadres autèntics i els falsos per explicar de manera didàctica com s'ha desfet l'embolic i com s'han analitzat les obres. "Hem vist que el cas ha aixecat interès per part del públic i és una bona oportunitat per aprofundir en l'obra de l'artista", ha dit.

L'alarma va saltar quan es va conèixer que la sala Abalarte de Madrid subhastava sis taules del pintor, dues de les quals eren idèntiques a les exposades a Girona. Davant d'aquesta situació, la Generalitat va optar la setmana passada per comprar els quadres per 36.000 euros a l'espera de determinar si les obres del Museu d'Art de Girona eren autèntiques o no.

Les analítiques fetes per especialistes del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRMC) han confirmat que les obres que s'exposaven a Girona no eren de l'època i, per tant, es tractava de falsificacions fetes, com a molt, fa un segle. Davant d'aquesta confirmació, la casa de subhastes Balclis ha confirmat al museu que els reintegrarà els diners i, a més, els permet quedar-se les còpies.

Una exposició a mitjans 2017

Per explicar tot aquest embolic, aprofundir en l'obra de Pere Mates i explicar com han treballat els especialistes per determinar quines obres eren les falses, el Museu d'Art farà una exposició a mitjans del 2017. La directora, Carme Clusellas, ha reconegut que l'afer ha despertat "l'interès del públic" i consideren que és una bona oportunitat per explicar millor tant l'obra del pintor renaixentista com el treball que s'ha fet des del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya per analitzar els quadres. L'exposició tindrà una orientació molt didàctica i es farà a partir del maig de 2017. Aquesta mostra també ajudarà a seguir amb la investigació sobre qui va fer les còpies i d'on procedien. Segons ha confirmat Clusellas, la casa de subhastes Balclis s'ha acollit al contracte de confidencialitat amb els anteriors amos i no els ha volgut donar cap informació.