La casa de subhastes barcelonina Balclis retornarà al Museu d'Art de Girona Museu d'Art de Gironaels diners que el 2010 va pagar pels tres quadres del pintor renaixentista Pere Mates que han resultat ser falsos.

L'import, amb impostos, puja fins als 9.000 euros i els diners es destinaran a comprar nou patrimoni.

La directora del museu, Carme Clusellas, va explicar ahir que des que es va destapar el succés es van posar en contacte amb el museu per avançar-los que, si es confirmava que les seves eren les falses, els retornarien els diners.

Clusellas va avançar que l'any vinent faran una exposició on confrontaran els quadres autèntics i els falsos per explicar de manera didàctica com s'ha desfet l'embolic i com s'han analitzat les obres.

«Hem vist que el cas ha aixecat interès per part del públic i és una bona oportunitat per aprofundir en l'obra de l'artista», va dir.

Des del 2010, aquestes tres pintures renaixentistes penjaven de les parets del museu gironí amb la certesa que eren autèntiques.

L'alarma va saltar quan es va conèixer que la sala Abalarte de Madrid subhastava sis taules del pintor, dues de les quals eren idèntiques a les exposades a Girona.

Davant d'aquesta situació, la Generalitat va optar la setmana passada per comprar els quadres per 36.000 euros a l'espera de determinar si les obres del Museu d'Art de Girona eren autèntiques o no.

Les analítiques fetes per especialistes del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRMC) van confirmar que les obres que s'exposaven a Girona no eren de l'època i, per tant, es tractava de falsificacions fetes, com a molt, fa un segle.

Davant d'aquesta confirmació, la casa de subhastes Balclis ha confirmat al museu que els reintegrarà els diners i, a més, els permet quedar-se les còpies.

L'exposició que explicarà tot aquest embolic i que servirà per aprofundir en l'obra de Pere Matas es farà a mitjan 2017.