Salvador Dalí i el surrealisme català han desembarcat avui en gran a l'Hermitage, el principal museu de Rússia, amb una exposició esperada a l'antiga capital imperial russa com un dels grans esdeveniments culturals de l'any.

"Surrealisme a Catalunya. Els artistes de l'Empordà i Salvador Dalí" porta per títol la mostra, inaugurada amb la presència del conseller de Cultura de Catalunya, Santi Vila, i el president de la Diputació de Girona, Pere Vila.

L'exposició, coordinada des del Museu d'Art de Girona i la primera sobre aquesta temàtica que s'ofereix a l'Hermitage, reuneix 70 obres del geni català i de Juan Núñez, Ángeles Planells, Joan Massanet, i altres artistes.

El públic tindrà l'oportunitat d'apreciar vuit obres de Dalí i entre aquestes una de les seves més importants: "Somni causat pel vol d'una abella al voltant d'una granada un segon abans del despertar", cedida pel museu thyssen-Bornemisza de Madrid.

"Ja només amb l'exhibició del 'Somni causat pel vol d'una abella...', l'exposició de l'Hermitage és tot un esdeveniment", ha escrit en el seu últim número la publicació especialitzada The Art Newspaper Russia.

I afegeix: "Ja era hora de poder veure per fi l'original d'aquest treball de Dalí, reproduït amb tirades increïbles en tots els suports imaginables".

"Aquesta exposició crec que deixarà bon gust de boca, que agradarà molt aquí, a Sant Petersburg, i en aquest sentit estem molt feliços de la complicitat que hem aconseguit amb l'equip de l'Hermitage que l'ha fet possible", ha declarat a Efe el conseller de Cultura de Catalunya.

Ha destacat que la importància de la mostra rau en el fet que permetrà al públic, que coneix com tothom a Dalí i la seva obra, aproximar-se als llocs on va forjar el seu geni i els pintors de la seva generació.

"No tants ciutadans han tingut l'oportunitat de conèixer el país que va fer possible Dalí, Cadaqués, Figueres; no tothom coneix els pintors de la seva generació i com va ser possible que sorgís tota una generació que va encarnar el surrealisme a Catalunya", ha explicat Vila.

A més, s'ha mostrat convençut que l'exposició del surrealisme català és només el punt de partida d'una cooperació estreta amb l'Hermitage.

"Tant per a l'Hermitage com per a nosaltres, aquest és l'inici d'una relació que nosaltres volem que sigui molt intensa i molt sostinguda en el temps, i que sistemàticament l'Hermitage tingui presència a Catalunya i a la inversa", ha dit Vila.

El comissari de l'exposició per part de l'Hermitage, Sviatoslav Savvatéyev, ha destacat també en declaracions a Efe la singularitat de la mostra, ja que són molt poques les que, com la dedicada al surrealisme de l'Empordà, abracen el recorregut d'una escola pictòrica durant un segle.

L'Empordà i la seva atracció artística són la base de l'exposició, que posa èmfasi en la influència d'un paisatge i d'una tradició pictòrica, gestada entorn de l'impuls cultural de la ciutat de Figueres a final del segle XIX, per entendre la gènesi d'un moviment artístic.

L'exposició abraça tres àmbits, el primer dels quals reuneix artistes que el jove Dalí va conèixer a Cadaqués i Figueres i que es van convertir en els seus primers referents pictòrics, com Eliseu Meifrèn i Ramon Pichot, entre d'altres.

La segona part se centra en la figura i labor del professor Juan Núñez, considerat per Dalí com el seu únic mestre, i qui va tenir una influència crucial en l'obra d'altres artistes d'aquella generació, com Ramon Reig i l'escultor Anton Casamor.

Finalment, l'àmbit més ampli reuneix amb el títol "Dalí i els surrealistes empordanesos" 40 obres del pintor català i altres membres del moviment surrealista a Catalunya.

L'exposició a l'Hermitage estarà oberta fins al 5 de febrer del 2017 i el mes de març d'aquell mateix any la part de la mostra titulada "Dalí i els surrealistes empordanesos" serà exhibida al Museu del Tabac d'Andorra.