Ja els primers freds comencen a arribar amb sabor de castanyes i moniatos i Girona llueix ses millors gales per la Festa de Sant Narcís i la Fira de Tots Sans, aquest dia 1 de novembre i tal com és tradició. «Per Tots Sans tots a Girona», la ciutat s'omple de gent vinguda d'arreu, mentre visiten la fira de la roba, del bestiar, del certamen, del dibuix, d'antiquaris i es ballen sardanes i tot és bullici i gaubança.

Anys fa, que jo de jovenet estudiava al seminari i des de la finestra de la meva cel·la podia mig entreveure la plaça de l'Oli, sota mateix de la farmàcia de la Creu Blanca hi sonaven les sardanes, amb delectança les oïa sòrdidament i amb silenci. Han passat mots anys, però les sardanes són fidels a Girona i per fires no hi fallen mai.

A més de les diferents audicions amb les millors cobles hi tres fets cabdals i destacables, el concert del dia 29 i les concursos de colles del dia1.

Fa uns anys, essent alcalde de la ciutat, Joaquim Nadal pronuncià aquesta frase: «A partir d'ara, per Sant Narcís La Bisbal a Girona», i de tal manera s'ha vingut realitzant. Alguns anys, junt amb la cobla hi actuava la Polifònica de Girona. Ha tingut com escenaris el teatre, l'Auditori de la Mercè (per cert que aquí s'havia de repetir a la tarda, puix no podia encabir tots els que hi volien ser), també en l'església de Sant Domènec i darrerament a l'Auditori Palau de Congressos, sala Xavier Montsalvatge.

Enguany, a més de moltes sardanes s'interpretarà Ball de gitanes de Francesc Cassú que serà dansat per l'Associació Cultural del Gai Saber de Mataró i amb les obres adaptades a cobla i veus de Lluís Lach: Abril 74 i A la taverna del mar. Les cantaran Les Vox, un grup de noies de la Bisbal que normalment canten «a capella», i també hi haurà una sardana d'estrena, titulada Motivació de Josep Cassú i dedicada a Narcís Lagares, ànima de l'empresa Metalquímia.

Com sempre, el concert finirà amb la interpretació de Girona m'enamora de Ricard Viladesau i damunt l'escenari hi hauran tots els músics, cantants i dansaires, amb la col·laboració del públic picant de mans i cantant.

Recordem que al vespre d'avui, ? de 8 tindrà efecte la tradicional cantada d'havaneres a les escales de la catedral pel grup gironí Terra endins, que omple cada any el lloc i arriba enguany a la seva XXXVIII edició.

El dia 1 de novembre es celebrarà el Concurs de Colles Sardanistes de Girona 2016, serà la 76é. edició. Hi participaran mes de 40 colles de totes les categories d'edat, amb un totals d'uns 600 balladors, i any darrera any es va consolidant com uns dels grans esdeveniments populars de les Fires de Girona.

Com ja es tradició aquest concurs tanca el Campionat Territorial de les Comarques Gironines i de la Catalunya Nord, amb totes les seves categories: Alevins, Infantils, Juvenils, Veterans i Grans.

Aquest any també serà l'últim concurs del Campionat de Catalunya de la categoria Veterans Grup B. I com sempre, el plat fort dels concursos es la categoria Grans, en aquest anys serà la Final B del Campionat 2016.

Garantida una altíssima competició i un gran espectacle, i s'hi afegim que a la tarda i haurà l'últim concurs individual de sardanes revesses d'on en sortiran els campions de Catalunya 2016 de totes les categories, podem dir que serà una diada en que Girona serà la capital de la competició sardanista del mes alt nivell. Hi intervindrà la cobla Ciutat de Girona i començarà a les 11 del matí, a la plaça Calvet i Rubalcava (plaça de Lleó).

Així, com dèiem, a les 6 de la tarda, d'aquest dia, 1, tindrà efecte 58è. Concurs individual de Sardanes Revesses.

És molt important per ser l'últim concurs Individual de Sardanes Revesses de la temporada i on hi quedaran definides les classificacions, de totes les categories, del Campionat de Catalunya 2016.

Aquest modalitat de competició està basada en la oïda musical i la rapidesa, agilitat i habilitat de càlcul. Es tracta de resoldre el tiratge de curts i de llargs d'unes sardanes que el compositor ha volgut lligar entre si, entre curts i llargs expressament per confondre al concursants.

Aquests dos concursos són organitzats per la colla Aires Gironins del GEiEG.