Esperava l'alcaldia de Puigdemont?

No. En absolut. Per les converses amb en Carles [Puigdemont] jo ja sabia que no seria així.

Espera l'alcaldia més endavant?

Jo estic molt content amb l'actual alcaldessa, Marta Madrenas, i ni m'ho he plantejat.

Alguna vegada l'he sentit definir-se com un polític de dretes.

No. Mai. Sóc social-liberal. Jo em defineixo com una persona de centre amb una cultura hereva d'Esquerra Democràtica de Catalunya, per tant, de Ramon Trias Fargas. La vessant privada i la pública han d'anar agafades de la mà.

Pesa més la ideologia o el pragmatisme?

Prioritzar la ideologia envers la gestió no necessàriament és positiu. Si parlem de gestió municipal, s'ha d'analitzar cada cas i sempre prendre la millor decisió per al ciutadà de Girona.

Comença a girar-se contra els veïns l'èxit del turisme massificat que des de fa uns anys és orgull dels que posen al davant l'economia?

Hem de buscar que sigui compatible. Aquest és el secret de la correcta gestió. No podem tornar a la Girona trista i endogàmica, i tampoc podem ser en una ciutat on la vida està condicionada per la massificació turística. Evidentment, Girona ha fet un canvi importantíssim. Ha buscat l'excel·lència de l'oferta cultural i ha guanyat molt de turisme. La crítica a la massificació és massa fàcil.

Hi ha millores clares pendents en la gestió?

Determinats festivals que es fan al llarg de l'any de manera distanciada però tenen un relat en comú potser s'han d'unir en un únic festival que eviti l'acumulació de dos o tres festivals alhora i la consegüent sensació dels veïns d'excessiva ocupació.

Al gremi de la restauració i a les botigues ja els va bé l'ocupació.

Hem de buscar un punt d'equilibri. Els veïns han d'entendre el guany que suposa per a la ciutat. No és fàcil, però hem d'aconseguir que la potenciació de l'economia no vagi en detriment del viure bé a Girona. Temporada Alta, evidentment, genera una ocupació alta i situa la ciutat en el mapa internacional. És cert que aquest festival porta molta gent, però el gironí ha de sentir orgull que la seva ciutat sigui valorada culturalment.

Seria partidari d'un Temps de Flors que durés tot l'any?

No. Faríem mal a l'activitat en si mateixa, que té una limitació temporal i cada any ve gent nova.

L'exalcalde Nadal, fent d'ideòleg, va publicar un llibre on sosté que la Girona trista, grisa i negra va passar durant els seus mandats a ser "viva i de colors".

Al final l'alcalde ha de gestionar. Estar a la trinxera primera i conèixer les necessitats del ciutadà. Sovint les decisions que prens no són ni de dretes ni d'esquerres, sinó que van en favor del ciutadà.

Sobre la reforma de l'antic cinema Modern han demanat a la Generalitat, que és qui gestiona les ajudes Feder europees, els 2,2 milions del Pla de les Indústries Culturals, tal com va anunciar l'alcaldessa Madrenas?

S'ha demanat, s'ha presentat la documentació, està en tràmit. Jo crec que tant la Generalitat com la Diputació estaran molt amatents per un projecte que és molt important per a la ciutat i també per a les comarques gironines. Aquest és un equipament molt necessari per reestructurar el sector cultural gironí, que és molt ric, i alhora també per impulsar la creativitat.

Com s'ha de batejar el nou equipament?

El Modern. Jo sempre he defensat que sigui El Modern. El Pla d'Indústries Creatives permetrà situar aquest espai, s'anomeni com s'anomeni, com el centre de la promoció de la indústria creativa, que ha de ser una de les noves economies que ha de sustentar la ciutat de Girona.

Quan es podrà inaugurar?

Si tot va bé, la resolució del Pla d'Indústries Creatives es produirà pels volts del març de l'any vinent. Les obres d'El Modern, la reforma íntegra, pujarà uns 3 milions. Esperem rebre 1,2 milions d'Europa i l'Ajuntament de Girona ja té consignats 800.000 euros al pressupost.

Falta un milió.

El posarà l'Ajuntament. Encara el sector ha d'intervenir en la definició de la que serà segurament una gran sala polivalent, que ocuparà l'espai de l'antiga gran nau del Modern, avui enderrocada. En primer lloc es posarà en marxa l'oficina de gestió a la planta alta de l'edifici.

L'obertura d'un punt de lectura a l'antiga Biblioteca Pública de la Casa de Cultura s'està retardant, no?

Porta un retard, però hem de ser molt clars. El punt de lectura s'obrirà ara per Fires o passat Fires de Sant Narcís. Ja tenim la dotació econòmica per mantenir-lo obert fins a finals d'any i, evidentment, el pressupost de Cultura inclou la despesa corresponent a l'any vinent.

Així doncs, aquest novembre ja podrem demanar llibres a la Casa de Cultura?

Sí. Amb l'horari de la Casa de Cultura. Hi haurà els treballadors necessaris per garantir el servei.

Però allà no hi ha el dipòsit de llibres. Per quan el trasllat promès de la Biblioteca Ernest Lluch al centre de Girona?

Hem de compaginar la remodelació de la mateixa Casa de Cultura amb el trasllat de la biblioteca. Tècnicament, dur a terme una obra pot dificultar l'existència de l'altra. És una qüestió d'espais. He de dir que tenim converses setmanals amb el diputat de Cultura de la Diputació, l'Albert Piñeira, i ben aviat tindrem un calendari en ferm de la remodelació de la Casa de Cultura i també del trasllat de la biblioteca. Mentrestant, els ciutadans de Girona gaudiran d'un punt de lectura.

Pel que diu, el trasllat de la biblioteca Ernest Lluch a la Casa de Cultura va per llarg. Poden passar dos anys més?

No crec. No serà imminent, però ha de ser en menys temps. S'ha de tenir la biblioteca al centre com més aviat millor, però això s'ha de fer compatible amb la reforma de la Casa de Cultura.

La crisi es va endur el gran edifici singular del Bòlit centre d'art contemporani que s'havia de fer al costat de la nova biblioteca Carles Rahola, amb el projecte executiu ja fet i pagat. Això es dóna totalment per perdut?

L'alcalde Puigdemont va considerar que no era un projecte prioritari. El que hem fet és una aposta molt clara pel fons Santos Torroella i la Casa Pastors a la plaça de la Catedral. Ara això és prioritari. Abans de plantejar nous projectes, farem amb la Generalitat i la Diputació un mapa de reordenació museística de la ciutat, que és primordial.

Quan pensa tenir inaugurada la Casa Pastors?

Properament obrirem el concurs del projecte museístic, convocarem un concurs per a la plaça de direcció del futur centre, i la nostra aspiració és inaugurar el 2019.

Com explica que a la programació musical de la Copa de les Fires de Girona no hi hagi una nit del rock gironí?

Hem de millorar perquè així sigui en els propers anys.

L'ha transformat l'assistència a tantes obres de teatre i a tants concerts?

I a les exposicions. Totalment. Jo sóc un home ara extraordinàriament feliç. És un gran aprenentatge. L'enriquiment personal és extraordinari i i també el guany en sensibilitat. He recuperat una innocència que les altres feines i potser l'edat m'havien atenuat.