La troballa d'un nou esquelet romà sencer al subsòl d'una casa en reformes a la pujada del Rei Martí constitueix una prova més que molts barris de la Girona antiga s'assenten sobre una catifa d'esquelets romans. N'hi pot haver milers.

Deixant de banda les persones sensibles als fenòmens paranormals tipus "poltergeist", el fet no té més transcendència que l'aprofundiment en l'estudi arqueològic i històric d'aquest assentament humà que ha anat configurant al llarg de més de dos mil anys la ciutat viva, de colors i de festivals que coneixem avui.

"Aquest esquelet de la pujada Rei Martí serà estudiat per conèixer el sexe, l'edat i les malaties i altres dades que se'n puguin obtenir", ha explicat l'arqueòloga Maribel Fuertes, responsable de les excavacions que el passat mes de setembre van posar al descobert la troballa.

L'aprofundiment en el subsòl per construir la caixa d'un ascensor i pocs metres quadrats més d'excavació han sigut suficients per identificar, a més a més de l'esquelet, les restes d'uns forns construïts al segle I o II dC, la funció dels quals encara no s'ha pogut determinar.

Per si no fos prou, prop de l'esquelet, datat del segle III dC., també han aparegut restes constructives d'antics habitatges del segle IX al XI, d'època carolíngia. Segons Maribel Fuertes, és a partir del segle XIV que es construiran les fonamentacions dels edificis que donaran a la Girona antiga l'estructura urbana que en bona part encara perdura avui.

El doctor Josep Maria Nolla, investigador principal del grup de recerca en Arqueologia i Prehistòria de la UdG, ha assegurat que alguns barris de Girona tenen el subsòl "farcit" d'esquelets d'època romana, ja que durant generacions i generacions la gent d'aquella ciutat, que tenia un miler d'habitants, es va fer enterrar a banda i banda dels camins d'accés, sempre pel costat exterior de la primitiva muralla.

Encara no fa un any van aparèixer també esquelets a les excavacions a l'antic Hospital dels Capellans, avui restaurat per acollir un negoci de banys termals, l'anomenat Aqua Gerunda.

Més o menys sencers o fragmentats, d'esquelets d'època romana se n'han recuperat "una cinquantena" durant els darrers anys, segons els comptes del doctor Nolla, que recorda els localitzats a la zona del carrer Nou, al barri del Mercadal, a l'antiga capella de Sant Nicolau, als Banys Àrabs, al carrer Ciutadans, a al plaça del Pallol o a l'interior i exterior de l'església de Sant Feliu.

Si algunes excavacions puntuals, en pocs metres quadrats, han donat una tal profusió d'esquelets romans, es pot deduir que a les zones on hi havia els antics cementiris ha d'existir una catifa de restes humanes que aniran apareixent en la mesura que les obres i les excavacions arqueològiques els despertin del seu llarg descans mil·lenari.