Marianne Breslauer (Berlín, 1909 - Zuric, 2001) va pertànyer a una generació de dones fotògrafes que van saber aprofitar les llibertats que els va brindar la República de Weimar. La seva obra és un exemple notable de l´anomenada «nova fotografia» i es troba en importants col·leccions.

Per primera vegada,la seva obra es pot veure a Catalunnya, la MNAC de Barcelona en una exposició que inclou la majoria de les fotografies que va fer, a la primavera de 1933, durant un viatge per Espanya (Girona, Barcelona, Sant Cugat, Montserrat, els Pirineus, Pamplona i Sant Sebastià) i Andorra, en companyia de l´escriptora suïssa Annemarie Schwarzenbach (1908-1942).

Gairebé cap d´aquestes instantànies es va poder publicar al seu moment a Alemanya a causa del règim Nacionalsocialista, ja que era jueva. La seva prometedora carrera es va veure truncada per l´emigració i l´exili, però, malgrat la seva curta trajectòria (1927-1938), el seu nom i les seves obres formen ja part de la història de la fotografia.

Una de les fotografies que forma part d'aquesta mostra és una de les més estimades per l'artista durant tota la seva vida. Està protagonitzada per una nena, vestida amb uniforme escolar, que va Breslauer va captar durant la seva estada a Girona. Una col·legiala que somriu amb una flor a la mà que va passar per davant de l'objectiu de l'artista alemanya el 13 de maig del 1933. la instantània li va servir a l'artista per felicitar el Nadal durant molts anys a l'artista.

Durant la presentació de l'exposició la comissària de la mateixa, Mercedes Valdivieso, va llençar a l'aire la petició de trobar aquesta nena entre algun familiar. "Estaria bé que algú reconegués en aquesta nena alguna familiar. O potser, amb una mica de sort, encara viu, qui ho sap".