L'aire de l'Índia era ahir irrespirable en moltes ciutats del país asiàtic després d'un dia ple de petards i focs artificials durant la celebració de la festivitat de Diwali, una mena de «Nadal hindú».

Importants ciutats índies com Delhi (considerada ja de per si una de les capitals més contaminades del món) o Bombai van despertar cobertes per una intensa boira formada en la seva major part pel fum provocat per la pólvora d'aquests artefactes pirotècnics, que van sonar persistents durant tot el diumenge.

«La situació de gravetat pel nivell de qualitat de l'aire a Delhi es mantindrà fins demà al matí i a partir d'aquí la qualitat de l'aire millorarà significativament, tot i que es mantindrà molt pobre», va afirmar Gufran Beig, director de l'organisme públic Safar encarregat de monitoritzar la qualitat de l'aire a l'Índia.

Segons Beig, en el cas de la capital índia, la perillosa qualitat de l'aire es va veure agreujada per una intensitat del vent inferior a un quilòmetre per hora, i va recomanar que al més aviat possible la gent «es mantingui a l'interior dels habitatges i no faci esforços excessius».

L'Oficina Central de Control de la Contaminació de Delhi (CPCB, en anglès) va difondre ahir els valors de les partícules PM10 (aquelles menors de 10 microns) i PM 2,5 (inferiors a 2,5 microns), que són tingudes en compte per la seva alta toxicitat per a l'ésser humà. A P. K. Puram, al centre de Delhi, els valors de 10pm van arribar a les 999 partícules per metre cúbic, mentre que en el cas del PM2,5 van arribar fins als 643.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) considera que la concentració de partícules en l'aire per sobre de 150 per metre cúbic genera mal a la població.