L'Estat ha adquirit a la sala de subhastes Balclis dues obres d'art de principi del segle XX, un oli d'Antoni García Lamolla, datat el 1935, i un altre de Baldomero Gili Roig, de 1915, segons un comunicat fet públic ahir. La sala va treure a subhasta la setmana passada prop de 2.000 lots, entre els quals destacava una important col·lecció d'obres d'art de pintors com Marià Fortuny, Ramon Casas o Isidre Nonell i d'escultors com Joan Rebull, Josep Clarà, Josep Llimona o Josep Maria Subirachs.

De totes aquestes peces, l'Estat va adquirir un oli d'Antoni García Lamolla (Martorell, Barcelona, 1910-Dreux, França, 1981), de 1935, que forma part de l'escassa producció surrealista que l'artista va desenvolupar abans de la Guerra Civil, i una de les més representatives del seu estil oníric, amb unes formes orgàniques que recorden l'anatomia d'un cavall i que comparteixen espai amb la silueta d'un home amb els braços en alt. L'obra, adjudicada per 18.000 euros, va ser subhastada en Balclis al maig del 2015, adquirida per una col·lecció particular, que ha decidit subhastar-la novament. És la segona peça que l'Estat compra en subhasta de García Lamolla, després que ho fes amb una altra el 2014, adquirida pel Museu Nacional Centre d'Art Reina Sofia amb un remat de 30.000 euros.

La pintura de Gili Roig (Lleida 1873-Barcelona 1926), adjudicada per 2.500 euros, es titula La castissa i es considera una obra mestra de l'artista lleidatà.