El músic català Jordi Savall i nou membres d'Hesperion XXI, procedents d'Espanya, Armènia, Síria, la Xina i altres països, han presentat amb gran èxit a Taiwan l'obra Ibn Battuta: El viatger del temps, que recorre musicalment la Ruta de la Seda al segle XIV. «És un programa diferent perquè explica la història d'un viatge amb la música, perquè la música és "la veritable història viva de l'ésser humà», va dir ahir Savall, citant paraules de l'escriptor Elías Canetti.

Les peces que recorren geogràficament la ruta del viatge d'Ibn Battuta des de Constantinoble fins a la seva tornada a Marroc, amb pas per Granada, evoca moments clau de la història a Occident i la Xina, i acaba amb la mort del viatger tangerí, va afegir Savall.

El missatge clau d'aquesta producció, en un moment de ressorgiment nacionalista, és l'aposta pel diàleg i solidaritat entre cultures, i la mateixa composició del grup, amb persones de diferents nacionalitats i religions, és prova d'això. «El diàleg entre cultures és el missatge clau», va recalcar el músic català.

Entre els instruments que ha tocat Savall, n'hi ha un que apareix en un fresc del monestir de San Toribio de Liébana, d'origen persa, semblant a una viola, i gairebé tots els altres, amb l'excepció dels xinesos pipa i guzhen, ja no s'utilitzen normalment.

Als taiwanesos els ha agradat l'ambient creat per la música de Savall, la fusió de cultures i el missatge de solidaritat entre religions i expressions culturals. «És una música viva, diferent, i la barreja de nacionalitats l'enriqueix», va dir Aileen Lin, una empresària taiwanesa que va assistir al concert del músic.

Ibn Battuta és el més conegut viatger i explorador musulmà, nascut a Tànger el 1304 i mort el 1368 o el 1369, i per tant contemporani de Marco Polo, que va realitzar una rihla o periple per Orient de 20 anys, que es va plasmar en una crònica dictada al granadí Ibn Yuzayy.