El papa Francesc va parlar ahir de l'obligació d'acollir els refugiats, tot i que «amb prudència» per facilitar-los la integració, i de la secularització a Europa, en la roda de premsa a l'avió de tornada del seu viatge a Suècia. Als mitjans que viatjaven amb ell després de participar en els actes commemoratius dels 500 anys de la Reforma protestant, Francesc va explicar que els governs no poden tancar les fronteres als refugiats, però també va aconsellar «prudència» a l'hora d'acollir-los a base a les possibilitats de cada país. «En teoria no es pot tancar el cor a un refugiat, però també cal ser prudent. Els governs han de ser molt oberts a l'hora de rebre, però també calcular com poder col·locar-los», va explicar Jorge Bergoglio.

El pontífex va assegurar que «no és humà tancar les portes, no és humà tancar el cor i a la llarga es paga i es paga políticament». Però va afegir que també «es paga políticament la imprudència en els càlculs de rebre més persones de les que es poden integrar». Francesc va recordar que els refugiats que no s'integren acaben «en guetos» i que «una cultura que no desenvolupa en la relació amb les cultura dels altres pot ser un perill». No obstant això, va afirmar que Europa no ha de tenir por de l'arribada d'altres cultures, «perquè Europa s'ha construït amb la integració de diverses».

Francesc també va distingir entre emigrants i refugiats en considerar que «emigrar és un dret, però que ha de ser tractat amb algunes regles», mentre que «els refugiats fugen de la guerra, de la fam i de situacions terribles i l'estatus de refugiat necessita més cura i més treball».

El pontífex argentí va viatjar dilluns a Suècia per participar en els actes de commemoració dels 500 anys de la Reforma protestant i on ha pogut tornar a trobar-se amb l'arquebisbe i primada de l'Església luterana de Suècia, Antje Jackelen.

Sobre l'ordenació femenina, que consenten els protestants, Francesc va elogiar la figura de la dona també a l'Església catòlica, però va reiterar que Joan Pau II va deixar clar que no era possible ordenar sacerdots dones.

El Papa també va abordar una pregunta sobre la secularització d'Europa i va explicar que tot i que no sap bé dir «qui són els responsables»; «Sempre es pot dir que quan es parla de secularització hi ha una mica de debilitat en l'evangelització», va considerar.