Aquest proper cap de setmana de dissabte, 5, i diumenge, 6 de novembre, el municipi d'Arbúcies celebra la 32a Festa del Flabiol. Enguany, a més a més, s'ajunta amb la Fira de Tardor del Montseny, el que donarà més impuls a l'esdeveniment. Enguany, la primera activitat serà dissabte, 5 de novembre, a les 6 de la tarda, a la plaça de la Vila, amb una ballada de sardanes obligades de flabiol, a càrrec de la Cobla Lluïsos de Taradell. D'altra banda, a 2/4 de 8 de la tarda, la Placeta dels Bosquerols acollirà una castanyada popular, amenitzada pels flabiolaires. I a les 9 del vespre, al Casino, sopar popular i ressopó amb concert de flabiols.

Diumenge, 6 de novembre, de les 11 h fins a les 13 h, hi haurà animació de la fira amb flabiols als quatre cantons. Paral·lelament, a les 12 h hi haurà una cercavila amb ball d'espases de Cervera i gegants acompanyats pels flabiolaires. El recorregut serà amb la sortida a la plaça de Sant Jaume, passant pels carrers de la Germana Assumpta, de Ramon Pagès, de Camprodon, de Prat Marcet i fins a la plaça de la Vila. Allà, a les 13 h, hi haurà mostra de balls amb els gegants i el ball d'Espases de Cervera i s'acabarà amb una roda de flabiols. La Festa del Flabiol s'acabarà amb un gran concert de flabiols, a les 5 de la tarda., al Teatre el Centre.

Aquest cap de setmana dedicat a aquest petit instrument l'organitzen l'equip de la Festa del Flabiol i l'Ajuntament d'Arbúcies i hi col·laboren la Diputació de Girona, el Museu Etnològic del Montseny - La Garbella, el Centre Parroquial d'Arbúcies, Font Agudes i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Anada a Sant Pere del bosc de Lloret de mar

A les 9 del matí des de la plaça de la vila comença la caminada, aproximadament 9 km. de camí que du fins a Sant Pere del Bosc. Pel camí es troba el Monument a l'Àngel, la Capella de la Mare de Déu de Gràcia, la Creu de Terme, per arribar finalment a la plaça de Sant Pere, que veurà als participants arribar i menjar una botifarra amb pa amb tomàquet regada amb vi novell. Un cop esmorzat, és l' única ocasió a l'any per entrar a la capella. Tot seguit una audició de sardanes per la cobla La Flama de Farners acabarà la festa.

En refila de Navata. (La vetlla dels morts)

Si teniu ocasió, us voldria recomanar la lectura d'aquesta narració de Joaquim Ruyra i Oms ( Girona, 1858-Barcelona 1939) que ell col·loca per aquestes dates i que és una meravella d'inspiració, elegància, delicadesa i finor. Descriu una història d'un músic (en Refila) que torna a casa seva (Navata) la nit de Tots Sants i escolta uns sons que el menen a un cementiri, on hi troba els morts que han sortit de llurs tombes i els que eren músics toquen sardanes, mentre als altres les ballen. És un relat fantàstic, escrit pel millor prosista que hem tingut.

L'Aplec dels Angelets al Vallespir

Prats de Molló (Vallespir) recorda aquest diumenge la Festa dels Angelets de la Terra. Així es commemora la revolta que hi hagué al segle XVII contra al jacobí estar francès, poc de la seva incorporació pel Tractat dels Pirineus. La Revolta dels Angelets (1663-1673) A la nova província de França va tenir lloc l'adveniment d'una reacció popular contra una normativa fiscal: la inserció de l'impost de la gabella de la sal i la de la província del Rosselló com a país de petita gabella (desembre de 1661).

Aquesta ordre anava més enllà, ja que eliminava el privilegi d'exempció fiscal del país en aquesta matèria que mantenia des de l'època medieval. Amb una audició de sardanes a Prats de Molló, per la cobla Tres vents, es té present aquells fets i és una demostració de catalanitat de les terres del Vallespir i Rosselló.

Confederació Sardanista de Catalunya

La Confederació Sardanista de Catalunya amb la col·laboració de la Societat Cultural i Esportiva La Lira proposa dues sessions de formació adreçades a les entitats sardanistes adherides per tal de millorar dia a dia el nostre moviment, encarades a la comunicació i divulgació del fet sardanista. Totes les sessions tindran lloc al local de l'associació, situat al carrer Coloreu, 15 de Barcelona.

La primera tindrà lloc el dimecres 9 de novembre, de 7 de la tarda a 2/4 de 9 del vespre i girarà entorn de «Com fer una Nota de Premsa. Comuniquem els nostres actes principals». Anirà a càrrec de David Jané. Cap de premsa de la Confederació Sardanista de Catalunya.

La segona sessió tindrà lloc el dimecres 23 de novembre, de 6 de la tarda a 8 del vespre, i se centrarà en «Com parlar en públic: la presentació i locució d'actes». Anirà a càrrec de Quim Rutllant, periodista i presentador del programa Mans, de Catalunya Ràdio.