Sardana del centenari d'«Els Pastorets» de Josep Maria Folch i Torres

04.11.2016 | 07:12

S'acosta Nadal i la temporada de representacions d'Els Pastorets. Enguany, la versió de Josep Maria Folch i Torres en celebra el centenari. Des del món de la sardana també es pot homenatjar l'obra i el seu autor amb la programació de qualsevol activitat sardanista, i fins i tot a les funcions, d'una sardana dedicada a aquesta efemèride. Es tracta de 100 anys de Pastorets d'en Folch i Torres, del compositor Gerard Pastor. Aquesta sardana es va estrenar el passat mes d'agost als jardins del Castell de Plegamans, seu de la Fundació Folch i Torres. L'obra és un encàrrec de de l'Agrupació Sardanista de Palau Solità i Plegamans amb especial dedicació a la família Folch, que van assistir a l'estrena.
La cobla encarregada d'aquesta primera interpretació va ser la Ciutat de Terrassa. Els Pastorets de Folch i Torres és una nova versió a partir de l'obra de Frederic Solerm Serafí Pitarra. La va escriure el 1916 i des dels seus inicis es va convertir en la versió més representada.
De fet, encara avui és la que més companyies de teatre porten a escena. A part d'aquesta de Folch i Torres també hi ha d'altres versions: l'original de Miquel Saurina del 1887, la citada de «Pitarra» del 1891, la de Ramon Pàmies del 1903, la de mossèn Rossend Fortunet i Busquets del 1923, la de Francesc d'Assís Picas del 1954 i la de Ramon Turull i Bargués del 1958 a Olot (que la fan molt dosificada i reduida) d'Antoni Molins En tots els casos es basen en obres teatrals ja identificades al s. XVI per explicar i representar el naixement del Messies.
Josep Maria Folch i Torres va ser un escriptor de la 1a meitat del S. XX. La seva producció literària va tenir molta predilecció entre els infants i joves. Un dels títols més destacats és Les aventures extraordinàries d'en Massagran (1910). També es va dedicar a la recuperació de múltiples rondalles i faules populars. Va ser el director de la revista infantil En Patufet durant bona part de la seva 1a època.
El centenari d'Els Pastorets compta amb una pàgina web pròpia: www.centenaripft.cat. A més a més, la Generalitat de Catalunya també contribueix a la seva difusió amb la web http://presidencia.gencat.cat/ca/ambits_d_actuacio/commemoracions-2016/els-pastorets-de-joaquim-folch-i-torres/ del Departament de Presidència.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cultura

S´estrena en català la nova producció internacional d´Edmon Roch, «Tadeu 2»

S´estrena en català la nova producció internacional d´Edmon Roch, «Tadeu 2»

El productor gironí manifesta la seva «alegria» davant la nova entrega de la pel·lícula d'animació...

Una autèntica festa s´apodera de Cap Roig

El cantant nord-americà converteix l´escenari de Calella en una pista de ball interpretant els...

La Plataforma «Sijena Sí» actuarà després de l´1-O

L'entitat afirma en un comunicat que vol «evitar la manipulació política» davant...

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema