Obres mestres de la història de la pintura, d'artistes que van de Fra Angelico, El Greco, Rubens o Rembrandt a Cézanne, Picasso i Hopper, poden veure's a l'exposició Un Thyssen mai vist, amb la qual CaixaForum Barcelona commemora els 25 anys de l'obertura del Museu Thyssen-Bornemisza a Madrid. A partir d'ahir i fins al 5 de febrer del 2017, aquesta mostra única i irrepetible es podrà visitar al peu de Montjuïc, en un projecte comissariat per Guillermo Solana, que inclou 63 peces, 42 de les quals mai abans havien viatjat fins a la capital catalana, exhibides més enllà de l'estructura cronològica habitual a les sales madrilenyes.

En roda de premsa, Solana, que va realitzar part del seu discurs en un més que fluid català, va explicar que es tracta d'una iniciativa excepcional -fins a la data el patronat del Museu Thyssen no havia autoritzat un préstec tan gran d'obres-, en què s'estableixen noves lectures i analogies entre artistes de diferents segles i geografies. «Mai abans -va remarcar- s'havien vist aquestes obres mestres tal com les proposem ara, amb una distribució per gèneres pictòrics, transversal pel que fa a la divisió de països i també d'èpoques».

Aquest fet provoca que en una mateixa sala dialoguin La verge de l'aldea, de Marc Chagall, realitzada per l'artista durant els anys de l'holocaust jueu, amb la religiosa i colorista La Anunciació, d'El Greco, i la més continguda La Anunciació, d'Il Veronese.

Solana, que no es va oblidar d'agrair al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) l'haver cedit vuit obres, entre elles La verge de la Humilitat, de Fra Angelico, va estructurar el recorregut a partir de cinc grans àmbits: «pintura religiosa», «retrat», «naturalesa morta», «paisatge" i «paisatge urbà». Segons el seu parer, el resultat final és una exposició «amb un ritme molt binari», que permet mostrar les «afinitats» i les «contraposicions» entre artistes i obres, en una mena de «joc de diferències», sense oblidar-se d'una «concepció didàctica».

El Museu Thyssen-Bornemisza, que ofereix un recorregut pel món de l'art des del segle XIII fins a finals del segle XX, va obrir les seves portes al Palau de Villahermosa de Madrid el 1992, celebrant-se el seu 25è aniversari l'any vinent.