El cineasta banyuolí Albert Serra fuig dels clixés històrics en La mort de Lluís XIV per narrar, des de la intimitat de la seva habitació, els últims quinze dies de vida del conegut com a "Rei Sol" i la banalitat d'aquests moments, en què l'agonia de la mort es barreja amb la "retòrica" de la cort.

En la presentació de la pel·lícula en el Festival de Cinema Europeu de Sevilla, on participa en la Secció Oficial, Serra indicava que amb aquesta producció pretenia "oblidar idees preconcebudes" i evitar una visió acadèmica de la història de Luis XIV, que és interpretat per l'actor francès Jean-Pierre Léaud. La pel·lícula busca traslladar la relació tan íntima amb el dolor i amb l'agonia dels últims dies de vida, la "banalitat" d'aquests moments mentre al voltant del rei continua tota la "pompa" de la cort, ha explicat.

Serra assenyalava que, al contrari de la majoria d'obres històriques, en les quals hi ha una tendència a dramatitzar la mort de personatges rellevants, ell pretenia que aquest procés fos poc dramàtic per demostrar "la banalitat de la mort".

"La mort ja crea una dramatúrgia general", afegia el cineasta, qui va admetre que l'avorreix pensar en guions i que li agrada la idea que "la pel·lícula es crea sola". Per això, ha deixat l'espai perquè la pel·lícula "et sorprengui" i ha permès que fluís de forma "natural" la "tensió" que es crea a l'habitació com a conseqüència d'aquest moment de la mort i de cada gest dels actors.

Sobre la interpretació de Jean-Pierre Léaud, ha detallat que la idea de treballar junts va sorgir per una afinitat espontània: "El vaig escollir perquè queia simpàtic com a persona". El cineasta, que ha dit que mai fa assajos ni parla amb els actors dels seus personatges, ha ressaltat com Léaud acaba sentint-se còmode amb la gravació amb tres càmeres en lloc d'una de fixa, que és al que estava acostumat.

La idea d'aquesta pel·lícula sorgeix d'un encàrrec del parisenc Centre Pompidou, que buscava una representació al museu, dins d'una caixa de vidre, sobre com moria en directe Lluís XIV durant els seus últims quinze dies.