La justícia climàtica marca l'inici de la cimera de Marràqueix

La trobada posa l'accent en els països africans, més vulnerables a l'escalfament global

11.11.2016 | 08:54
Salahedin Mezuar i Ségolène Royal van inaugurar la cimera climàtica.

La cimera de Nacions Unides sobre el canvi climàtic (COP22) va començar ahir a Marràqueix amb una crida a la necessitat d'aplicar la justícia climàtica i un especial èmfasi en el continent africà, molt vulnerable als efectes l'escalfament global. Per a la ministra francesa de Medi Ambient i presidenta sortint de l'anterior cimera climàtica de París, Ségolène Royal, aquesta cimera constitueix una oportunitat per inventar el món de demà i concretament per aconseguir una «justícia climàtica».

«Els països més rics viuen com si hi hagués hagut tres planetes, però els països pobres ho fan com si ja no n'hi hagués més», va lamentar Royal, que va insistir que el gran repte d'aquesta cimera de Marràqueix és el continent africà. «Demano justícia climàtica per a l'Àfrica (...). El canvi climàtic en aquest continent és el més cruel i el més injust», va afirmar Royal que va dir que havia sotmès a l'ONU durant el seu mandat tres informes: un sobre la iniciativa africana en energies renovables, un altre sobre dones i clima i un tercer sobre seguretat i clima.

Dels cinquanta països més afectats en el món per l'escalfament global, 36 són africans, va recordar Royal. La responsable francesa es va congratular dels cent països que van ratificar l'Acord de París, adoptat només fa onze mesos, i va cridar als 93 països que queden -entre els quals hi ha Espanya- a fer-ho abans de finals d'any.

L'Acord de París, adoptat el 12 de desembre de 2015 a la capital francesa pels 195 països signataris de la Convenció Marc de l'ONU, té com a objectiu principal reduir l'escalfament global de l'atmosfera molt per sota de dos graus centígrads abans de finals d'aquest segle. No obstant això, els experts han alertat que caldria baixar-lo a menys de dos graus per evitar mals ambientals de gran magnitud.

Després de donar per inaugurada la cimera, Royal va passar el relleu al nou president de la 22 Conferència de l'ONU sobre el Canvi Climàtic, el marroquí Salahedin Mezuar, ministre marroquí d'Afers Estrangers en funcions. Tot seguit, Royal va regalar a Mezuar una rèplica en miniatura del planeta en el qual hi ha dibuixat un somriure enmig dels aplaudiments de l'audiència que van il·luminar petites llums en forma d'una flor d'Etiòpia, com a símbol d'homenatge al continent negre.

El paper dels països pobres

En la seva intervenció, Mezuar va subratllar que la cimera vol donar rellevància als països més vulnerables al canvi climàtic i va prometre que aquest fòrum demostrarà que hi ha models innovadors de desenvolupament sostenible capaços d'empènyer les economies dels països del sud. «Si París va donar al món un pacte que compromet els governs, Marràqueix és una sessió que posarà a totes les parts a treballar», va sostenir Mezuar, qui es va comprometre a reforçar un «diàleg obert i transparent» amb tots a favor del clima.

Els intervinents en la sessió inaugural van subratllar que aquesta cimera de Marràqueix es dedicarà a establir un full de ruta per als 100.000 milions de dòlars (89.736.000 d'euros) promesos pels països rics en suport d'iniciatives de desenvolupament sostenible en els països pobres. En paral·lel al finançament, la cimera ha d'explorar els millors mecanismes de transferència de tecnologia i el reforç de capacitats, sempre del món desenvolupat als països en vies de desenvolupament.

En la cerimònia d'obertura celebrada ahir va participar-hi la secretària executiva de la Convenció Marc de Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic, Patricia Espinosa; l'alcalde de la ciutat de Marràqueix, Mohammad Larbi Belqaid, alts responsables del canvi climàtic a l'ONU i els caps negociadors de les delegacions que representen els diferents països participants a la cimera.

Marràqueix, que ja va celebrar una cimera climàtica de l'ONU el 2001, s'ha preparat a consciència per a la COP22, que durarà dues setmanes enmig de dràstiques mesures de seguretat. Segons va subratllar ahir la premsa marroquina, més de 12.000 policies i 7.000 gendarmes (policia militaritzada) s'ha mobilitzat per assegurar l'estada de, almenys, 50.000 persones, entre nacionals i estrangers, que participen en aquesta conferència mundial.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema