Roses celebra els cent anys de la troballa de la plàtera hel·lenística

El document del mes de l'Arxiu Municipal publica dues cartes i un dibuix de Miquel Oliva Prat

09.11.2016 | 07:16
Dibuix de la plàtera hel·lenística.

El Document del Mes que l'Arxiu Municipal de Roses publica aquest novembre en el seu apartat web, presenta dues comunicacions de Miquel Oliva Prat, apoderat provincial del Servei de Defensa del Patrimoni Artístic Nacional, a l'Ajuntament de Roses, relatives a la troballa d'una plàtera hel·lenística en l'àmbit nord de la Ciutadella de Roses.
L'Arxiu ret així homenatge als artífexs de les prospeccions arqueològiques realitzades al recinte històric, en el 100 aniversari de la primera intervenció arqueològica.

Enguany es commemoren els cent anys de les primeres excavacions contemporànies a la Ciutadella de Roses, les quals van anar a càrrec del catedràtic de la Universitat de Barcelona Pere Bosch-Gimpera. El mes d'agost de l'any 1916 es van realitzar les primeres prospeccionsal sector de la Plaça d'Armes, les quals tindrien continuïtat el 1917 amb els treballs de Joaquim Folch i Torres, director del Museu de Barcelona.

El Document del Mes de l'AMR presenta dues comunicacions enviades per Miquel Oliva Prat (Girona, 1922 - Castelló d'Empúries, 1974), que formen part de l'expedient relacionat amb la declaració de la plaça forta de Roses com a monument Històrico-Artístic per part del Ministeri d'Educació Nacional datat entre 1958 i 1963.

En les dues cartes, Oliva comunicava a l'alcalde de Roses, aleshores Josep Maria Cortada Vilar (1961-1967), l'inici de les sisenes campanyes d'excavacions a la Ciutadella.

Juntament amb la carta va arribar l'informe de la troballa d'una pàtera (plat de poca fondària) hel·lenística, amb un dibuix de la peça i de l'estrat on estava. El document es pot consultar al web

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema