Un jutge de Madrid ha obert judici per resoldre la demanda de paternitat que va presentar Pilar Abel, la dona de Figueres (Alt Empordà) que diu ser filla de Salvador Dalí, i ha ordenat practicar les proves d'ADN necessàries per comprovar-ho, mitjançant mostres procedents de la màscara mortuòria de l'artista.

En un acte, a què ha tingut accés Efe, el jutjat de primera instància número 11 de Madrid ha convocat a judici a la Fiscalia la pròpia Pilar Abel i les parts demandades -els hereus de Dalí, la Fundació Gala Galí, el Ministeri d'Hisenda i l'Advocacia de l'Estat- per al 18 de setembre de l'any vinent.

La prova clau del judici serà la confrontació de l'ADN de la demandant, per la qual cosa el magistrat ha consultat l'Institut de Medicina Legal si n'hi ha prou per a això amb les restes de cabells i pell de Salvador Dalí que pugui contenir una màscara "post mortem" que es va dur a terme de la cara de l'artista i que conserva Pilar Abel.

En cas contrari, el jutge podria acordar l'exhumació de l'artista per obtenir mostres d'ADN que comparar amb les de la demandant, una prova considerada imprescindible i sense la qual el judici no podria celebrar-se, segons ha explicat a Efe Francesc Bueno, advocat de Pilar Abel.

De fet, el resultat de la prova d'ADN pot determinar el curs del procés: una eventual confirmació que Pilar Abel és filla de Salvador Dalí obriria la porta a un pacte amb els demandats, però si la confrontació ho desmentís, la dona podria acabar desistint de les seves reclamacions.

En el seu acte, el jutge emplaça també les parts a proposar les proves, testimonis i pèrits que han de declarar en el judici i cita altres testimonis proposats per la demandada que ja han estat acceptats.

La demanda presentada per Pilar Abel pretén que el jutge la reconegui com a filla de Salvador Dalí, cosa que li permetria emprendre altres accions legals per beneficiar-se de la part de l'herència de l'artista que li correspongués, inclosos els beneficis que poguessin derivar-se dels seus drets d'autor.

Pilar Abel, nascuda a Figueres (Alt Empordà) el 1956, va aconseguir que el jutjat admetés a tràmit la seva demanda per paternitat, després de presentar a una testimoni clau que apuntala la hipòtesi que és filla de l'artista empordanès, que segons la seva versió va mantenir una relació oculta amb la seva mare mentre aquesta treballava com a empleada domèstica d'una família que passava temporades a Cadaqués (Alt Empordà).

En virtut dels indicis presentats per Pilar Abel, la Fiscalia va decidir no oposar-se a la demanda de paternitat presentada per Pilar Abel i va defensar que se li practiquessin les proves d'ADN necessàries per comprovar la seva filiació.