L'any 2010, una delegació de l'empresa xinesa Merchants Group es va presentar a Cadaqués, amb l'objectiu de prendre notes per construir, en un futur no gaire llunyà, una rèplica de la icònica vila marinera a la Xina.

Sis anys més tard, Tingting, una jove emprenedora que viu a la ciutat de Xiamen i que ha adquirit un pis a Kadakaisi, la rèplica xinesa del poble de Cadaqués, decideix passar un cap de setmana al seu nou apartament per desconnectar del seu dia a dia en una ciutat en constant ebullició.

Aquest és l'inici de La Substància, un documental que navega entre l'original i la rèplica, la realitat i el somni, el temps i la memòria, a través dels paisatges de Cadaqués, Kadakaisi, Xiamen i el Cap de Creus.

La pel·lícula és un projecte del director figuerenc Lluís Galter, que anteriorment havia dirigit Caracremada (la intensa vida del maquis català Ramon Vila i Capdevila) i H (curtmetratge sobre una espia en un episodi clau de la resistència catalana durant el setge borbònic de 1714).

La substància s'ha estrenat aquesta setmana al Festival de cinema de Sevilla i el 22 de novembre es podrà veure al Cinema Truffaut de Girona.