Joan Roca, del triestrellat El Celler de Can Roca (Girona), serà l'amfitrió de la gala de presentació de la Guia Michelin Espanya&Portugal 2017, en què espera que Mugaritz (Errentería, Guipúscoa) sigui el nou tres estrelles que ha anunciat l'organització.

"A molts cuiners ens agradaria que fos Mugaritz el nou triestrellat perquè s'acabaria amb un greuge històric, però caldrà esperar al dia 23 i respectar el que els inspectors de Michelin han decidit", ha revelat avui a Efe el cuiner, que ha viatjat a Madrid com un dels ambaixadors de la gastronomia gironina.

El 23 de novembre, l'espai de celebracions Mas Marroch dels germans Joan, Josep i Jordi Roca, acollirà la presentació de la nova edició de la guia vermella, els responsables de la qual han avançat que hi haurà un nou tres estrelles Michelin, "molts" restaurants rebran el segon 'macaron' i "moltíssims" debutaran amb el primer.

L'elecció de Girona com a escenari no és casual. El Patronat de Turisme Costa Brava-Girona va presentar la candidatura, amb el suport dels germans Roca, perquè aquesta gala fos el "tancament semioficial" de l'any de la Gastronomia de la Costa Brava, coincident amb l'ostentació de Catalunya del títol de Regió Europea de la Gastronomia.

"Acollir l'acte gastronòmic anual per excel·lència era una forma d'agrair la feina de moltíssima gent que ha treballat en benefici de la gastronomia: cuiners, productors, l'Escola d'Hostaleria de Girona, que compleix 50 anys, i, per descomptat, El Celler de Can Roca, que celebra el seu 30è aniversari", ha exposat el director general del Patronat, Ramón Ramos.

Ha recordat que encara que el prestigi culinari de la província es funda en la seva primera matèria i en cuiners amb i sense estrella Michelin, noms propis han contribuït a situar Girona com a destí gastronòmic d'excel·lència, des dels germans Ferran i Albert Adrià als Roca.

Als germans Roca els espera un final de novembre agitat: el 21 inauguraran al Palau Robert de Barcelona l'exposició "De la terra a la lluna", que recorre les tres dècades d'un restaurant que fa diàriament història de la gastronomia, dins i fora d'Espanya; i el 23 seran els amfitrions d'una gala en la qual participaran altres vuit cuiners de Girona.

"Per a nosaltres és meravellós perquè la província ho mereix pel que ha contribuït a posar en valor la gastronomia d'Espanya. Té una de les majors concentracions del país d'estrelles Michelin per habitant -17 estrelles per a 600.000 habitants- i ha tingut una aportació històrica fins i tot des d'abans d'Adrià", ha manifestat a Efe Joan Roca.

El cuiner opina que la gala Michelin "donarà més visibilitat a una terra compromesa amb l'excel·lència gastronòmica" i servirà per homenatjar institucions clau en aquesta trajectòria com l'Escola d'Hostaleria de Girona, "que ha contribuït de forma important a la professionalització del sector".

Sobre les "quinieles Michelin" tan habituals aquests dies, Joan Roca, a més de demostrar la seva predilecció per Mugaritz, ha assegurat que "hi ha un talent tan brutal ara mateix que diversos dels que tenen dues estrelles poden aconseguir la tercera".