Un equip de científics ha descobert que el cànnabis redueix la memòria perquè aquesta substància afecta la mitocòndria de les neurones, l'encarregada de subministrar energia a les cèl·lules del cervell. La troballa podria tenir implicacions en l'ús terapèutic dels fàrmacs cannabinoideus. El treball, publicat ahir a la revista Nature i dirigit per Giovanni Marsicano de la Universitat de Bordeus (França), ha estat realitzat en col·laboració amb científics de la Universitat del País Basc (UPV / EHU), de l'Achucarro Basque Center for Neurosciencey, de la Universitat Complutense, i de diversos centres de Canadà i Itàlia.

Fins ara se sabia que tant el cànnabis natural com els fàrmacs sintètics (cannabinoides) que s'usen per combatre el dolor en malalties cròniques i el càncer, afecten la memòria. I és que aquestes substàncies s'uneixen als receptors de cannabinoides tipus 1 (els CB1) localitzats a les terminals nervioses de les neurones i dificulten la transmissió de missatges entre aquestes cèl·lules del cervell provocant així episodis d'amnèsia o pèrdua de memòria.

A més, en els últims anys s'ha demostrat que el receptor CB1 també es localitza i funciona en les mitocòndries de les neurones, explica Nagore Puente, del Departament de Neurociències de la Facultat de Medicina de la UPV / EHU i coautora de l'estudi. Aquest treball va un pas més enllà i demostra que l'amnèsia induïda per cannabinoides requereix de l'activació dels receptors de cannabinoides CB1 localitzats en les mitocòndries de l'hipocamp (l'estructura cerebral implicada en la formació de memòria).

Per arribar a aquesta conclusió, els investigadors van eliminar genèticament el receptor CB1 de les mitocòndries de l'hipocamp i van veure que amb això s'eliminava tant la pèrdua de memòria com la disminució de la comunicació neuronal induïdes pels cannabinoides.

La mateixa investigació va demostrar també que l'amnèsia i les alteracions neurofisiològiques que causen els cannabinoides són resultat d'una regulació aguda de l'activitat bioenergètica mitocondrial a través de l'activació directa dels receptors CB1 en les mitocòndries. I és que, segons l'estudi, quan s'activen els receptors CB1 mitocondrials, es redueix la respiració cel·lular, el que no només té lloc al cervell, sinó també al cor i la resta de músculs del cos.

Per tot això, «un mal funcionament mitocondrial pot tenir serioses conseqüències en el cervell», adverteix el neurocientífic de la UPV / EHU i coautor del treball, Pedro Grandes. I des del punt de vista translacional, encara que els derivats cannabinoides tenen un potencial terapèutic ben conegut, el seu ús queda limitat pels importants efectes adversos que presenten en actuar sobre els receptors CB1, entre ells la pèrdua de memòria. «Per aquesta raó, l'ús del cànnabis amb finalitats terapèutiques hauria d'estar basat en un just balanç del risc-benefici», conclou Nagore Puente.