Alexandre Deulofeu (l'Armentera, 1903-Figueres 1978) va predir l'enfonsament de l'URSS, l'hegemonia d'Alemanya a l'Europa actual, la caiguda del mur de Berlín o la independència de Catalunya, el 2029. El personatge figuerenc, molt desconegut encara, va desenvolupar en vuit volums la teoria La matemàtica de la història, on amb rigor científic exposa l'evolució cíclica de les civilitzacions i ho analitza amb l'objectiu d'aconseguir la pau mundial. Per donar a conèixer el personatge i la seva obra s'ha produït un documental, Alexandre Deulofeu: l'historiador del futur, que s'estrenarà dissabte al Teatre El Jardí de Figueres.

El nét i estudiós de l'obra del seu avi, Juli Gutiérrez, fa anys que intenta donar a conèixer les idees de Deulofeu. L'etiqueta de «Nostradamus català» no va ajudar aquest «savi» a trobar un reconeixement a la ingent tasca a la qual es va dedicar per trobar un model matemàtic per imaginar el futur.

Gutiérrez constata que finalment «Figueres ha entès que té un personatge que dóna mil voltes a qualsevol altre». S'ha implicat econòmicament en la producció, segons l'alcaldessa, Marta Felip, perquè tenien «un deute pendent tant amb la figura de Deulofeu com per posar en valor una època, la del segle XX, que va ser de les més esplondoroses per a Figueres».

Juli Gutiérrez i el periodista David de Montserrat estan al capdavant del projecte per difondre la vida, el pensament i les prediccions en un documental coproduït per Visiona TV i TV3. L'estrena serà dissabte però properament està previst emetre'l al programa Sense Ficció, de TV3.

Alexandre Deulofeu va buscar un model matemàtic per imaginar i predir el futur. I ho va aconseguir. No li calia llegir els diaris perquè ja sabia què passaria. Ho explica la periodista Patricia Gabancho, que el va conèixer personalment i és una de les persones que apareixen en el documental, que dura 53 minuts.

El director, Àngel Leiro, constata que és un personatge savi menystingut al seu temps. «Tot el que pronostica es compleix; pot fer esfereir o ràbia, però la qüestió és que és capaç de prendre el pols a la història». El disseccionen i aprofundeixen en la seva tràjectòria a través d'imatges dels llocs per on va passar, des de l'exili a França, a Montpeller, Ordis o Figueres, i donen veu a testimoni de persones que el van conèixer, la seva família o que l'han estudiat.

Un home del renaixement

Alexandre Deulofeu tenia la farmàcia al mateix carrer de Salvador Dalí, Narcís Monturiol o Carles Fages de Climent. Amb motiu del centenari se'l defineix en una placa, entre altres adjectius, com a filòsof de la història, historiador de la cultura, científic, matemàtic, químic o home de lletres.

Durant el seu exili a Montpeller va començar a desenvolupar la seva innovadora teoria.

L'historiador creu que com els éssers humans, la fauna o la flora, les civilitzacions, estats o imperis tenen un cicle biològic de creixement, maduresa, decadència i mort. A partir d'aquí la matemàtica li va servir per marcar amb exactitut dates i predir el futur. Creia que es podia canviar i això havia de servir per a la pau mundial.

Cada civilització dura 5.100 anys. Hi ha tres cicles de 1.700 anys. Entremig es creen els imperis, que tenen una durada de 550 anys amb una creació, plenitud i declivi. En uns gràfics va deixar escrit el futur d'imperis com el de Moscou, l'alemany o l'espanyol.

Aquest darrer naixia amb els reis Catòlics i acabarà amb la desaparició de l'Espanya com la coneixem, el proper any 2029. També pronosticava la fi dels Estats Units com a potència mundial. Les teories van ser ignorades, excepte a l'Argentina, els llibres editats enterrats, i va caure en l'oblit. Avui moltes prediccions s'han complert i es pretén posar llum al desconegut personatge.