El metge forense Narcís Bardalet, que l'any 1989 va embalsamar les despulles de Salvador Dalí, va assegurar ahir que la màscara del rostre de l'artista «es va llençar».

Bardalet va declarar al Diari de Girona que només es pronunciarà si el jutge que ha obert judici oral per la demanda de paternitat presentada per la figuerenca Pilar Abel, que ja va perdre un judici contra Javier Cercas, li mostra aquesta màscara i li permet examinar-la, «si és que existeix realment».

Però el forense creu que la màscara no existeix perquè quan es va intentar fer el motlle del rostre de l'artista, després de la seva mort, l'operació es va frustrar per la impossibilitat d'emmollar el bigoti, i la peça «es va llençar».

Pilar Abel assegura, no obstant, que té en la seva possessió aquesta màscara i que la utilitzarà per extreure'n restes d'ADN que seran prova en el judici que un jutge de Madrid ha fixat pel 18 de setembre de 2017 per resoldre la demanda de paternitat posada per Abel, qui assegura que la seva mare va quedar de joveneta embarassada del gran artista arran d'una relació clandestina quan treballava a Cadaqués.

D'altra banda, en una entrevista a l'emissora de ràdio RAC1, Abel va reconèixer que Robert Descharnes, antic secretari personal de Dalí, li va dir en una ocasió que unes proves d'ADN havien donat resultat negatiu. Malgrat això, Abel exigeix veure aquests resultats per escrit i mentre no els tingui seguirà amb la demanda de paternitat.

La figuerenca, de 60 anys d'edat, reconeix haver contrastat el seu ADN amb el de Dalí almenys en tres ocasions, però en cap dels casos ha tingut accés als resultats i només n'ha tingut notícia oral a través de Descharnes, sense poder comprovar la documentació pertinent.

Pilar Abel ja es va querellar per injúries i calúmnies fa anys contra Javier Cercas perquè creia que l'escriptor gironí li havia plagiat la seva persona en la novel·la Soldados de Salamina. Abel, que exerceix de pitonissa, va perdre la demanda. El seu pas pels tribunals es va repetir l'any 2011 quan va ser acusada d'un delicte d'estafa contra una clienta seva de Besalú, a qui va facturar una despesa de mil euros d'una línia telefònica.

Pel que fa a l'actual demanda de parternitat, la vident Abel assegura que intentarà amb el seu lletrat aconseguir la titularitat de l'herència de Dalí que li correspongui, en el cas que finalment es demostri que és filla del creador del Teatre-Museu de Figueres.

«A mi el que em preocupa ara són els ADN», diu Abel. El jutge podria ordenar exhumar el cadàver de Dalí per fer les proves.