Un enginyer ha recreat en 3D el funcionament de l'antic rellotge de la catedral de Girona i li ha posat so per fer més verídica la simulació. Així, a més, es facilita la comprensió del moviment dels complexos engranatges de la vetusta maquinària que durant més de quatre segles va marcar el compàs de la ciutat. El Museu d'Història de Girona va inaugurar aquest dissabte la projecció del vídeo on es recrea el funcionament de l'antiga maquinària, en un acte inclòs a la programació de la Setmana de la Ciència, que celebren els museus, jaciments i monuments de Catalunya.

El blanenc Víctor Claver, ara ja enginyer industrial, és l'autor d'una projecció 3D que ha presentat com a treball de fi de carrera a l'Escola Politècnica Superior de la Universitat de Girona. La simulació permet conèixer els detalls de funcionament del que va ser l'antiga maquinària del rellotge de la catedral, i observar els moviments que els engranatges realitzaven per aconseguir la percussió dels batalls sobre les campanes per escampar els tocs arreu de la ciutat, acció que es mostra en un vídeo que ha quedat instal·lat al costat de l'aparell original, ara aturat.

Carles González, rellotger de Girona i col·laborador del Museu d'Història, considera que la recreació de tres dimensions "dóna valor afegit al rellotge". "És una recreació 3D inèdita a Catalunya i crec que també a Espanya", ha explicat en aquest sentit. El treball s'ha realitzat amb la col·laboració del Capítol de la Catedral.