Gossos acaben d'editar un nou disc, Zenit, que presentaran en directe demà a Barcelona. El quintet manresà admet no pertànyer ni al primer rock català ni a les generacions actuals. "Som un grup frontissa", explica Natxo Tarrés. Format per quatre vocalistes que toquen tres guitarres i un baix; i per un bateria, que s'hi va afegir quan el grup va optar per electrificar-se, la trajectòria de Gossos dura ja 23 anys. Des de les èpoques del pop-folk per a fans adolescents, fins a la seva fallida experiència en castellà, al seu retrobament amb el seu lloc actual entre les propostes musicals d'ara.

Tot i estar ja entrats en la quarantena i amb famílies i fills, Gossos acaben de publicar el seu tretzè disc, Zenit (Música Global). El nou àlbum inclou 14 peces que van de l'electro-pop al reggae, passant pel folk o el pop.

Segons Tarrés, Gossos és "només" una banda de cançons que no va pertànyer ni al primer rock català ni a les generacions actuals, per això es consideren "un grup frontissa". Com Antònia Font, pertanyen a la segona generació després de Sopa de Cabra, Sau o Els Pets i veuen la il·lusió dels seus principis en els conjunts actuals. "Ens vam quedar a la frontera i això va desubicar els nostres seguidors", comenta. Per això, han convidat a col·laborar en el seu nou disc Alguer Miquel (Txarango), Judit Neddermann, el compositor Alfred Tapscott i Gots de Tuba, noves generacions "molt preparades" per "impregnar-se" i "fer-los un reconeixement". Tarrés explica que en el seu nou disc, gravat a Artés (Bages), no volien "ni trencar ni innovar", sinó poder treballar unes cançons amb multitud d'estils, tenint en compte que "som així i així ens acceptem" i que no es veuen amb voluntat de "canviar el que som".

Tarrés admet que després de 23 anys han pres la mesura al seu ofici, i construeixen la seva escenografia o la seva il·luminació, sense estar pendents de si el mercat els està a favor no. Comenta que "des del pop" connecten amb altres estils i que l'aparició del mestissatge suposa "un punt d'esperança". Creu Tarrés que Voldria dir-te... pot ser el seu nou Corren, la cançó que els va situar en un punt àlgid, perquè és un reggae i perquè aporta "el seu valor afegit". "Aquesta conjunció costa de trobar. Això és la veterania i Gossos vol mostrar això", resumeix Tarrés

Demà mateix, Gossos inaugurarà el XVIII Festival del Mil·lenni a la sala Barts de Barcelona i iniciaran la gira de presentació de Zenit.