El cantautor nord-americà Bob Dylan, guanyador del Nobel de Literatura d'aquest any, no viatjarà a Estocolm a recollir el premi, que es lliura el proper 10 de desembre, va informar ahir l'Acadèmia Sueca.

«Ell desitjaria poder recollir el premi en persona, però altres compromisos ho fan impossible. I ressalta que se sent enormement honrat pel guardó», va explicar en un comunicat aquesta institució, que dimarts va rebre una carta del músic.

L'Acadèmia Sueca va assenyalar que «respecta» la decisió de Dylan i que el fet que un premiat no viatgi a Estocolm és poc freqüent, encara que no excepcional, com ha passat en les últimes dècades amb els britànics Doris Lessing i Harold Pinter i l'austríaca Elfriede Jelinek.

«La distinció és tot i això d´ells, igual que la d'aquest any pertany a Bob Dylan», va ressaltar aquesta institució.

Dylan haurà, no obstant això, de pronunciar una conferència de recepció del premi abans de sis mesos a partir del 10 de desembre, consta en el comunicat de l'Acadèmia, de la qual cosa donarà més detalls dins de dos dies.

Després de dues setmanes amb missatges ambigus del músic i malestar a l'Acadèmia per la seva falta de resposta, Dylan va acceptar el Nobel a la fi del mes passat, encara que no va confirmar si viatjaria a Estocolm.

La secretària permanent d'aquesta institució, Sara Danius, va revelar llavors que Dylan havia agraït en una trucada telefònica la distinció, que li havia deixat «sense paraules», va dir el músic nord-americà.