Coincidint amb el Dia Internacional de la Filosofia, l'eurodiputat Josep-Maria Terricabras va impartir ahir la lliçó Tot és provisional, la seva lectio ultima com a catedràtic titular de Filosofia, però la primera com a professor emèrit de la Universitat de Girona.

Terricabras va afirmar que «el cultiu de la filosofia és el cultiu de la defensa personal que, en escampar-se i ampliar-se, va construint la defensa col·lectiva, va enfortint la condició de ciutadans i el sentit d'humanitat».

L'acte va tenir lloc ahir a la tarda a la Sala de Graus de la Facultat de Lletres, en el marc d'un homenatge organitzat pel Departament de Filosofia.

El rector de la UdG, Sergi Bonet; el degà de la Facultat de Lletres, Josep Gordi; i el director del Departament de Filosofia, Josep Lluís Prades, van participar a l'acte de reconeixement a Josep-Maria Terricabras pels anys de dedicació a la universitat com a professor i investigador.

La Càtedra Ferrater Mora de Pensament Contemporani, de la qual Terricabras va ser fundador, es va afegir a l'homenatge i va aprofitar per fer saber que «no jubila en cap cas Josep-Maria Terricabras», el qual, «en tant que director honorari i fundador que n'és, se l'espera per molts i molts anys».

Terricabras va rebre una sonada ovació al moment de pujar al púlpit per expressar l'«enorme satisfacció» per haver pogut fer durant tants anys la feina de professor, i va recordar que sempre ha demanat als alumnes que siguin «rigorosos en el pensar» i que «posin les seves capacitats al servei dels més febles».

En aquesta última lliçó, preparada en un to «excepcional i testamentari», Terricabras va recordar com a «magnífics» els nou cursos que va viure com a professor de secundària a l'Institut de Sant Feliu de Guíxols. «L'experiència d'ensenyar a secundària hauria de ser obligatòria», va dir.

L'homenatjat va assegurar que Wittgenstein és l'autor que més l'ha «atrapat» i que, del filòsof austríac, va aprendre que «descriure bé la realitat és molt difícil» i, un cop descrita, «n'hi ha d'altres, de realitats, no només la teva».