La Figueres inèdita que Narcís Roget va immortalitzar en blanc i nebre durant el primer quart del segle XX aflora al Museu de l'Empordà en una exposició que vol donar a conèixer la figura i obra d'un home de múltiples facetes.

L'exposició, inaugurada ahir, mostra des de la rambla nevada fins a l'ambient dels cafès de l'època, passant per diferents escenes d'una ciutat en ple creixement demogràfic, industrialitzada, cosmopolita i amb forta implantació del republicanisme.

També mostra paisatges dels entorns figuerencs i pobles de l'Empordà captats per qui, conjuntament amb Miquel Verdaguer, va crear la societat Ciència i Paciència, dedicada a la realització de postals.

Però Narcís Roget (1873-1950) va ser molt més que fotògraf. Fill d'una família d'origen jonquerenc, va estudiar comptabilitat i va obrir el cafè Suís de la Rambla de Figueres, i va ser membre del partit republicà federal i regidor de l'ajuntament de 1909 a 1913.

L'exposició Narcís Roget. Una visió inèdita de l'Empordà es podrà visitar fins al 5 de febrer a les sales temporals del Museu de l'Empordà, fruit del treball de recerca de Batxillerat de Pol Vidal Prats, rebesnét de Roget. Elaborat el 2009 com alumne de l'Institut Ramon Muntaner de Figueres, el treball va ser reconegut amb el IX Premi de recerca Albert Compte.

Casat amb Carme Pumarola, que es faria càrrec del negoci familiar, després del cafè Suís, que va tancar, Narcís Roget va obrir el cafè Empòrium, i va treballar amb l'editor E. Pous de Portbou. L'any 1910 va publicar un recull de les seves fotografies a l'àlbum L'Empordà.

Roget va fer unes 400 fotografies en un quart de segle. Va posar fi a la seva carrera amb la guerra d'Espanya de 1936-39, quan li va robar el material i van assassinar el seu amic Mossèn Salvador Clotas.

Tot i que a partir d'aleshores no va fer més fotografies, el valor del seu llegat «és innegable» alhora de documentar i conèixer la història figuerenca.

Taula rodona

Entre els actes paral·lels de l'exposició hi ha la taula rodona Roget, Figueres, l'Empordà i la fotografia, anunciada pel 2 de desembre, amb Pol Vidal, Josep Colls, Jordi Mestre i Francesc Guillamet.

També s'ha anunciat un concurs d'Instagram, una wikimarató, visites comentades i activitats per a escolars, a més de tallers d'animació.