El Museu d'Art de Girona acosta el barroc al visitant renovant obres en dues sales

S'exposaran noves peces cedides pel MNAC i El Prado, a més de les del propi centre amb la voluntat de donar a conèixer aquesta època a Catalunya

20.11.2016 | 20:42
Imatge de la sala on s´ha inaugurat l´exposició sobre Barroc

El Museu d'Art de Girona fa una aposta pel barroc i renova dues sales del centre on exposarà noves obres d'aquest període artístic. A més d'augmentar les peces que el museu té a la seva col·lecció, se n'exposaran d'altres cedides pel Museu Nacional de Catalunya (MNAC) i pel Museo del Prado. La voluntat és que, a través d'aquesta proposta de continguts i museografia, el visitant entengui millor les singularitats del període barroc a Catalunya.

Entre les noves obres destaquen quatre pintures de Giovanni Battista Toscano, pintor d'origen llombard que va treballar a Catalunya entre els segles XVI i XVII, i que va viure a Girona, a més d'altres autors destacats com Andrea Vaccaro o Alessandro Turchi. Per la directora del museu, Carme Clusellas, la renovació servirà per "redefinir i donar sentir al discurs del museu".

Les sales catorze i quinze del Museu d´Art de Girona es renovaran per albergar una exposició que busca apropar l'art barroc als visitants del centre. A més de les obres actuals, se'n recuperaran d'altres del fons de la col·lecció, i es completarà amb peces cedides pel MNAC i el Prado. Són 32 obres amb l'art del retaule com a fil conductor, i és que era el gènere per excel·lència del moment.

Tot i això també es podran veure diferents tipus d'obres com pintures o objectes litúrgics. La directora del museu, Carme Clusellas, explica que la intenció és "configurar un discurs" que enllaci amb la resta del museu.

Clusellas comenta que el que es podrà veure és un "art molt recarregat", sobretot per la forta vinculació amb la religió, però que explica tot allò que es volia expressar a l'època. La directora del museu diu que l'exposició permetrà descobrir "tot el seu discurs" a més de la "gran bellesa tècnica" dels artistes.

En total s'exposaran 32 peces, deu taules de retaule, deu talles de fusta policromada, sis pintures i sis objecte litúrgics d'argenteria, a més de noves que es conservaven a les sales de reserva, com ara el relleu de 'La Presentació de la Verge' o la talla de 'Sant Jacint' que van ser restaurades recentment gràcies al suport de la Diputació de Girona.

La direcció artística de les obres ha anat a càrrec del director tècnic de l'Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural, Joan Bosch, que ha plantejat una exposició centrada en el concepte de retaule i de l'art de funció devota, a través de la imatgeria que ocupava els compartiments i les fornícules, organitzats sota tres gran conceptes: la divinitat, la Verge Maria i el santoral protector.

L'art barroc es caracteritza per unes expressions artístiques de llenguatge exuberant i dinàmic, centrats majoritàriament en la temàtica religiosa i complien una funció devota. En aquest sentit es tracta d'un art destinat a integrar-se en el culte i el ritual i que tenia la funció de fer un paper mediador en les relacions entre els fidels, l'església i el món sobrenatural.

Hereus del barroc

Clusellas també ha recordat que la Catalunya actual és una gran hereva de l'art barroc. "El barroc es va imposar per sobre del romànic i gòtic i ha estat l'art que més ha impregnat les nostres esglésies", ha comentat. La directora del museu recorda que l'exposició també permetrà apropar aquesta època des d'un punt de vista més local. En aquest sentit, Clusellas ha afegit que intentaran aproximar els artistes gironins del barroc que tenen identificats a partir de les obres que el museu té en col·lecció.

Una exposició més accessible

Una de les apostes més important del museu és facilitar l'accés a tots els públics. Per això, s'han traduït a quatre idiomes tots els textos per tal que els visitants puguin entendre millor l'exposició, i de d'altra banda, s'ha posat especial atenció a les recomanacions de l'ONCE pel que fa a la retolació, i les dimensions de la gràfica dels textos de les sales.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cultura

L´energia de David Bisbal enamora el públic de Cap Roig

L´energia de David Bisbal enamora el públic de Cap Roig

Els sons més electrònics del nou treball de l'artista andalús, «Hijos del mar», acompanyen els...

El Festival de Cap Roig ha superat el seu rècord d´assistència, amb més de 46.000 espectadors

El Festival de Cap Roig ha superat el seu rècord d´assistència, amb més de 46.000 espectadors

Jason Derulo va cloure ahir una dissetena edició en la qual s'han exhaurit entrades en 20 dels...

Bisbal fa ballar Cap Roig

El músic presenta amb "Hijos del Mar" mentre el públic del festival vibra amb els seus grans èxits

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema